32. alkalommal nyitotta meg kapuit Magyarország legrégebbi mezőgazdasági seregszemléje, a Bábolnai Gazdanapok, amely idén a 79. Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítás (OMÉK) társrendezvénye lehetett.

A megnyitón részt vett Dr. Nagy István agrárminiszter, dr. Feldman Zsolt mezőgazdaságért felelős államtitkár, Tarpataki Tamás agrárpiacért felelős helyettes államtitkár, Czunyiné dr. Bertalan Judit országgyűlési képviselő, Dr. Kancz Csaba kormánymegbízott, Dr. Gyuricza Csaba Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ főigazgató, Zászlós Tibor, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke, valamint Ondré Péter, az Agrármarketing Centrum vezetője.

Haál Gábor, a ménesbirtok igazgatója köszöntötte a vendégeket, majd elmondta, a kiállítás házigazdáiként mindent elkövetnek, hogy igazi ünnepé váljon ez a néhány nap, ahol szeretnék bemutatni az idelátogató közönségnek, hogy a Bábolnai Nemzeti Ménesbirtok méltón őrzi a lovas hagyományokat és a rábízott nemzeti értékeket. Fő cél, hogy Bábolna neve tradicionálisan képviselje a hazai agráriumot – tette hozzá.

A mezőgazdaság korszakváltását Magyarország digitális agrárstratégiája segíti, amely elsőként készült el Európában – mondta Dr. Nagy István. A miniszter kiemelte: az adatok  közreadásával, valamint a technológiai folyamatok automatizálásával növelhető a termelés, és teljesíthetők a környezetvédelem feltételei.

A minisztérium a nemzedékváltásra is kiemelt figyelmet fordít, mivel a gazdatársadalomban az 55 év felettiek aránya meghaladja az 50 százalékot, míg a 35 évnél fiatalabbak aránya mindössze 6,1 százalék – ismertette az agrárminiszter. A nemzedékváltó mezőgazdasági termelőket segítő Fiatal Gazda Programban több mint 40 milliárd forintos támogatásról született döntés – tette hozzá a tárca vezetője.

A megnyitó után miniszteri különdíjat vehetett át a Linamar Hungary Zrt. Oros Divíziója a kukorica-betakarító adapterek magyar fejlesztésében elért eredményekért. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara különdíját a Sokoró Ipari és Kereskedelmi Kft. kapta a talajművelő eszközök gyártása és az utánpótlás-nevelésben elért eredményeiért. A rendezők és szervezők különdíját az Agrotec Magyarország Kft. vehette át.

A gazdanapok programsorozata nemcsak a szakembereknek, de a nagyközönség számára is hasznos és érdekes, hiszen színes bemutatókkal, kiállítókkal, lovas programokkal és szántóföldi gépbemutatókkal is várták az érdeklődőket.

(Kormánymegbízotti Kabinet)