Sonkát, tojást, kalácsot és édességeket is vizsgáltak a húsvét előtti fogyasztóvédelmi ellenőrzéseken, melyek tapasztalatairól tartottak sajtótájékoztatót a Komárom-Esztergom Megyei Kormányhivatalban.

A vásárlók anyagi biztonsága, a kedvező árfekvésű, minőségi termékekhez való hozzájutás a fő cél – hangsúlyozta tájékoztatójában Dr. Kancz Csaba. A kormánymegbízott hozzátette: a fejlődő gazdaságnak köszönhetően növekszik a lakosság vásárlóereje, egyre több pénzt költünk különböző termékekre, és az áruházláncok mellett a kiskereskedelmi forgalom is dinamikusan fejlődik.

Kiemelt célunk a hazai vásárlóerő megtartása és a tudatos vevőkör kialakítása, mindezeket a fogyasztóvédelmi hatóság is igyekszik elősegíteni. A húsvét előtti élelmiszer ellenőrzéseket a kollégák a nagy áruházláncok üzleteiben végezték el, de a szakemberek kisebb boltokban is kontrollálták a termékeket- fogalmazott a kormánymegbízott.

Csizmazia Ákos, a Műszaki Engedélyezési és Fogyasztóvédelmi Főosztály vezetője beszédében kiemelte: a fogyasztóvédelmi szakemberek próbavásárlással egybekötött ellenőrzéseket végeztek a megyében. Mintavételezéssel vizsgálták a megtévesztő termékeket és a nem megfelelő árfekvéseket is próbálták kiszűrni. Kiemelten figyelték az akciós árak érvényesítését, valamint a termék valós tömegét is górcső alá vették.

Ezen a ponton több esetben is tapasztaltak eltéréseket, ezzel a fogyasztókat súlyosan megkárosították a kereskedők. Azonban a hiányosságok kiszűrése tekintetében évről-évről tapasztalható javulás és kedvezőbb a helyzet szabálykövető magatartás betartása terén is.

A legjobb fogyasztóvédő a tudatos vásárló – fogalmazott Turza Gábor, a Fogyasztóvédelmi Osztály vezetője. A minőség és a termékek összetétele mellett az egységárak összehasonlítására is felhívta a fogyasztók figyelmét tájékoztatójában a szakember. Rámutatott arra, hogy negyvenhárom próbavásárlással egybekötött ellenőrzést végeztek a megyében a kollegák, amelyből tizennyolc esetben találtak különböző mértékű hiányosságokat, többek között a termékek valós tömege kapcsán.

Ez az arány a tavalyi évhez képest javult, mely köszönhető annak, hogy a kereskedői szféra egyre jobban jogszabálykövető, valamint ezt a tendenciát segíti elő a tudatos vásárlókör megléte is. A megyénkben ellenőrzésre küldött sonkák mindegyike megfelelt az előírásoknak, a termékek jelöléseknél szabályszerűséget észleltünk – emelte ki az osztályvezető.

(Kormánymegbízotti Kabinet)