Komárom jelentős idegenforgalmi központtá válhat. Óriási előrelépés, hogy egy kiemelt kormányzati beruházásnak köszönhetően hamarosan megkezdődik a Csillag erőd turisztikai célú fejlesztése.

Az erődöt eredeti állapotába állítják vissza, kialakítanak továbbá több múzeumpedagógiai célt szolgáló teret, illetve itt kap majd helyet a Szépművészeti Múzeum Európában is egyedülállónak számító szoborpark másolata.A témában tartottak sajtótájékoztatót a Csillag erődben március 17-én, melyen jelen volt Czunyiné dr. Bertalan Judit kormánymegbízott, dr. Molnár Attila polgármester, Siklósi József főépítész valamint a Monostori erőd Hadkultúra Központ igazgatója, Varga István.

– Komárom-Esztergom megye kiemelt beruházásai közé tartozik a Csillag erőd felújítása, eredeti állapotba történő visszaállítása. Erre a kormány 6,6 milliárd forintot szán. A projektnek köszönhetően a létesítmény újra látogathatóvá válik. Itt kap majd helyet a Szépművészeti Múzeum eddig raktáron lévő szoborparkja. Ezek a másolatok az ókortól a reneszánszig terjedő időszakot mutatják be. Az épületkomplexum megújítása mellett új múzeumi tereket is kialakítanak - mondta el Czunyiné dr. Bertalan Judit kormánymegbízott.

A megye kiemelt beruházásának megvalósítását a kormányhivatal felügyeli. Jelenleg az engedélyezési eljárás folyik. A felújítás forrásainak egy részét az Európai Unió biztosítja.

– Megújulnak az erőd egykori életét megidéző terek, a legénységi és az altiszti szálláshelyek bútorozott formában várják majd a látogatókat. Eredeti állapotába állítják vissza az ágyúállásokat, a vizes árkot, valamint az unikális félkör alakú latrinális helyiségeket. Helyet kapnak itt továbbá múzeumpedagógiai célokat szolgáló és egyéb kiszolgáló helyiségek is – ismertette a beruházás főbb elemeit városunk főépítésze, Siklósi József.

A Csillag erődbe terveznek egy új látogatóközpontot is, ami a két hatalmas 13 méter magas lovas szobornak ad majd otthont. Ezek közül az egyik eredetije Velencében látható. A főépítész hozzátette, hogy ez a betonépület illeszkedik majd a térbe és követni fogja a Csillag erődre jellemző „hullámzást”. A beruházás építésze Mányi István, akinek nevéhez többek közt az Uránia mozi vagy a Természettudományi Múzeum felújítása is fűződik. A tervek szerint a munkálatok idén késő ősszel vagy jövő év elején kezdődhetnek meg.

– Sokat gondolkodtunk azon, hogy a Csillag erődöt milyen új funkcióval lássuk el. Közel fekszik a gyógyfürdőhöz és a Budapest-Bécs vasútvonalhoz, így idegenforgalmi szempontból kiemelt jelentőséggel bír. A szakemberek szerint a Szépművészeti Múzeum szoborpark másolata több ezer embert csalogat majd Komáromba, az erődök városába. Tavaly átadtuk a Monostori erőd felújított Dunai bástyáját, ami egy több mint félmilliárdos beruházás volt, most pedig elkezdődik a Csillag erőd felújítása. Ez hatalmas előrelépés, mérföldkő a város életében. Hozzájárul ahhoz, hogy az ipari park mellett a második pillér, az idegenforgalom is erősödjön a városban – mondta el a beruházás kapcsán dr. Molnár Attila polgármester, aki kifejezte abbéli reményét is, hogy talán hamarosan a világörökség része lehet az Európában egyedülállónak számító komáromi erődrendszer.

 

(Komárom Város honlapja)