Tavaly december végén vette kezdetét, és szűk egy esztendőn keresztül tartott a Jó szerencsét! Emlékév megyeszékhelyünkön, amely az első csille szén felszínre hozatalának százhúsz esztendős, illetve Tatabánya várossá válásának hetven éves jubileuma alkalmából tartottak.
A Jászai Mari Színházban rendezett nívós zárógálán a Tatabányán élő, vagy innen elszármazott művészek, művészeti csoportok léptek fel a közönség előtt, kétszer is megtöltve a nézőteret.


Schmidt Csaba, Tatabánya polgármestere beszédében úgy fogalmazott, az emlékév keretében rengeteg program, szakmai konferencia, szakestély, kiadvány, emlékhely valósult meg, amelyen keresztül múltjuk előtt tiszteleghetnek az itt élők.

Nemcsak a rendezvényeknek szerettek volna a házigazdái lenni, hanem, hogy a város civil szervezetei, egyesületei, és természetesen a lakosság is „egy emberként” mozduljon meg. Elkezdjenek arról is beszélni polgáraink, akár a nagyszülők történetein keresztül, miként is nézett ki településünk jó néhány évtizeddel ezelőtt. Ha már gyermekeinknek átadunk ezen emlékekből néhányat, már akkor nem voltak hiábavalóak a Jó szerencsét! Emlékévben tett törekvések.

Ezt követően a város vezetője felidézte Tatabánya kialakulásának történetét, kulturális fejlődését, a MÁK Rt. tevékenységét.
Elmondta, a város fejlődése egy olyan évszázadban valósult meg, ami egyáltalán nem volt egyszerű: világháborúk, forradalom, gazdasági világválság. De mindig talpra álltak a helyiek, az ő összefogásukból kell erőt meríteni most is, ha a jövőt tervezzük. Ezt az építkezést szeretnék folytatni az infrastruktúra további fejlesztésével.

Az Árpád Gimnáziumból reálgimnáziumot hoznak létre, felújítják a tiszti kaszinót, a műszaki felsőoktatást is megerősítik, illetve a bányászhagyományokat megtestesítő épületeket újra élettel töltik meg.

Azért dolgoznak, hogy azokat a nemes célokat, amelyeket a Modern Városok Programban kitűztek, véghez is tudják vinni.
Majd megköszönte mindenkinek a segítségét, aki részt vett ezen rendezvénysorozat megvalósításban.

A több mint két órás gálaműsort történelmi emlékezések, zene, tánc és prózai előadások színesítették.
Gratulálunk a színvonalas gálához, és a Jó szerencsét! Emlékév sikeres megrendezéséhez. Bízunk benne, hogy bár ilyen jellegű ünnepi programsorozat nem lesz az elkövetkezendő esztendőben, azonban a jövőbeli, Tatabányán történő fejlesztéseknek köszönhetően lesz mit ünnepelni településünkön.

Fotók: Fodor Bernadett

(Kormánymegbízotti Kabinet)