A digitalizáció evidens előnyei mellett fontos odafigyelni annak veszélyeire is – hangzott el a „Digitális lábnyomaink” című program sajtótájékoztatóján, amelyet a Komárom-Esztergom Megyei Kormányhivatal szervezett az országosan zajló Digitális Témahéthez kapcsolódva.

Dr. Kancz Csaba kormánymegbízott a digitális világ kihívásaira és a folyamatok felgyorsulására hívta fel a figyelmet, kiemelve - felfokozott társadalmi elvárásként jelenik meg, hogy minél több folyamat kezelhető legyen elektronikusan is, akár a mindennapokban, akár a közigazgatásban. Fontos azonban odafigyelni, hogy nem csak előnyei, de hátrányai is vannak a digitalizációnak, melyekkel legtöbbször a fiatalok szembesülnek.

 

Balatoni Monika, a program vezetője hangsúlyozta, hogy elsősorban az adatok védelmére épül a figyelemfelhívó kampányuk, hiszen átlagosan minden kamasz és felnőtt legalább naponta használja a közösségi oldalakat egyikét. Hozzátette: a gyermekek már nem csupán passzív befogadók, hanem aktívan kommunikálnak a közösségi média felületén, amivel akaratukon kívül sodorhatják magukat, családjukat veszélybe. A kampány kiemelten foglalkozik ezen újfajta veszélyforrásokra történő felhívással.

A Komárom-Esztergom Megyei Ügyvédi Kamara elnöke az internet szabályozásának szükségességét hangsúlyozta, hiszen – mint mondta - a kamaszok szenvedhetik meg az internetes „anarchiát”. Dr. Becker Tibor hozzátette, egyre speciálisabb törvényekre van szükség ahhoz, hogy a szakemberek meg tudják adni a megfelelő segítségét.

A Digitális Témahéthez a Komárom-Esztergom Megyei Jogászegylet is hozzájárult: előadásokat tartanak, illetve az idei jogászbál tombola-bevételét is e célra ajánlották fel.

(Kormánymegbízotti Kabinet)