Az Európai Egészségbiztosítási Kártya fontosságára hívta fel a figyelmet, valamint a vállalkozói igazolvánnyal kapcsolatos változásokat ismertette Dr. Kancz Csaba kormánymegbízott és Hajasné Dr. Hertelendi Valéria, a Tatabányai Járási Hivatal vezetője.

A tapasztalatok azt mutatják, hogy az Európai Egészségbiztosítási Kártya iránti igénylések száma minden évben a nyári és a téli időszakban, a nyaralások és a síelések alkalmával megugrik – mondta a kormánymegbízott.

A kártya előnye, hogy amennyiben az Európai Unión belül valakinek indokolt állami egészségügyi szolgáltatásokra van szüksége, akkor annak birtokában az érintett tagországban ingyenesen ellátják. Fontos felhívni a figyelmet arra, hogy az ellátás nem minden orvosi kezelésre vonatkozik, csupán az adott államban ingyenesen igénybe vehető, orvosilag szükséges szolgáltatásokra terjed ki. Kivételek vannak a díjmentes ellátás főszabálya alól, bizonyos országokban úgynevezett önrész megfizetését kérik - például Horvátország, sőt arra is van példa, ahol a teljes kezelés költségének megelőlegezését várják el a betegtől. Ez utóbbi az úgynevezett visszatérítéses rendszer, Finnországban és Belgiumban is erre számítsanak az állampolgárok. Javasoljuk, hogy minden utazás előtt időben ellenőrizzék az Európai Egészségbiztosítási Kártyájuk érvényességét, illetve váltsák ki azt - nyomatékosította Dr. Kancz Csaba.

Hajasné Dr. Hertelendi Valéria a 2020. január 1-jével megszűnt egyéni vállalkozói igazolvány kapcsán tájékoztatta a megjelenteket. Emlékeztetett, hogy a korábban kiállított és érvénytelenné vált igazolványokat az érintettek legkésőbb 2020. március 1-jéig kötelesek leadni - személyesen, vagy postai úton - a székhelyük szerinti járási, kerületi hivatalban, akár a kormányablakokban. Fontos tudni, hogy a változás az egyéni vállalkozói tevékenységet nem érinti, a nyilvántartás vezetésével kapcsolatos feladatokat a jövőben a Nemzeti Adó- és Vámhivatal fogja ellátni. Zárásul a hivatalvezető kérte a vállalkozók jogkövető magatartását és a határidő betartását.

Kormányablakaink nyitvatartásáról ezen a linken tájékozódhat. Köszönjük együttműködésüket!

(Kormánymegbízotti Kabinet)