A hatóságok jelentős mennyiségű friss zöldséget és gyümölcsöt vontak ki a forgalomból és semmisítettek meg az utóbbi ellenőrzések során.

E termékcsoport kapcsán a Komárom-Esztergom Megyei Kormányhivatal felhívja az érintettek figyelmét a jelölési és nyomonkövetési szabályok megtartásának fontosságára.

Az élelmiszerek jelöléséről az előállítás, szállítás és forgalmazás minden fázisában gondoskodni kell, az ellenőrzések során pedig igazolni kell az áru származását.

Amennyiben a jelölési és nyomonkövetési előírások megsértése folytán az élelmiszer eredete kétséget kizáró módon nem állapítható meg, az a legsúlyosabb szankciókat vonja maga után, mivel ez a jogszabály rendelkezése szerint az emberi életet és egészséget veszélyeztető helyzetnek minősül. Komárom-Esztergom megyében 2018-ban összesen 49210 kg jelöletlen terméket vontak ki a forgalomból és semmisítettek meg. Idén májusban, 1 nap alatt már 22860 kg vöröshagymát semmisítettek meg. A Kormányhivatalnak nem célja a termékek nagy tömegű megsemmisítése, viszont mindannyiunk érdeke a szabályos, nyomon követhető áruforgalom, a biztonságos és egészséges élelmiszer forgalmazásának elősegítése.

Felhívjuk a fogyasztók figyelmét, hogy a friss zöldség, gyümölcs forgalmazásával kapcsolatos szabálytalanságot és minőségi kifogást a NÉBIH zöld számán (06-80/263-244) lehet bejelenteni. Ez elősegíti, hogy a vásárlók ellenőrzött és biztonságosan fogyasztható élelmiszerekkel találkozzanak az üzletekben.

(Kormánymegbízotti Kabinet, Fotó: Növény- és Talajvédelmi Osztály)