Az influenzás megbetegedésekről tartottak sajtótájékoztatót a Komárom-Esztergom Megyei Kormányhivatalban.

Dr. Kancz Csaba kormánymegbízott úgy fogalmazott: örömteli, hogy a november eleji adatok kedvező képet mutatnak, még minimális a megbetegedések száma. - Reméljük, a tavalyi évhez képest rövidebb, kevesebb megbetegedéssel járó influenza szezon elé nézünk – mondta a kormánymegbízott.

Arról is tájékoztatott, hogy mind a felnőttek, mind a gyermekek számára adható oltóanyagok megérkeztek a megyébe, amelyeket már ki is szállítottak a háziorvosokhoz.
A következő időszakban 41 háziorvos fog heti rendszerességgel adatot küldeni a Népegészségügyi Főosztálynak a megbetegedésekről, továbbá három orvos légúti mintavétellel járó vizsgálatokat is fog végezni. Természetesen a megyében működő kórházakkal is rendszeres lesz a kommunikáció.

Fontos lenne, hogy minél többen beadassák a védőoltást, ezzel is megelőzve a betegség kialakulását. A kormányhivatalban dolgozó kollégák is példát kívánnak mutatni, hiszen jelentős számban kapnak a következő hetekben védőoltást.

Harsányiné dr. Patkó Enikő, a Népegészségügyi Főosztály vezetője, megyei tiszti főorvos asszony elmondta: - Fontos megkülönböztetni a náthát az influenzától. Utóbbira jellemző, hogy a tünetek hirtelen jelennek meg és már azt megelőzően is fertőzőképes a beteg, amely 3-5 napig tart, gyermekek esetén 7 nap is lehet. Kiemelte, hogy súlyos következményekkel járhat krónikus betegeknél, gyengült védekezőképességűeknél, daganatos betegség miatt kezelteknél, valamint a 60 éven felüli idős embereknél, illetve a gyermekeknél, akik a rizikócsoportot képezik.

Az influenza és szövődményeinek kialakulása ellen a legbiztosabb megelőzés az influenza elleni védőoltás. Ezért a járványos időszakot megelőzően beadott védőoltás csökkenti a megbetegedés előfordulását, enyhíti a tüneteket, megelőzi a szövődményeket. A teljes védettség az oltás után két héttel alakul ki. A folyamatos védettség fenntartásához minden évben újra oltás szükséges.

Komárom-Esztergom Megyében az előző évekhez hasonlóan, több mint 38 000 db védőoltás érkezett. Erre az ingyenes védőoltásra azok jogosultak, akik életkoruk, betegségük, vagy foglalkozásuk miatt a fertőzés szempontjából veszélyeztetett csoportba tartoznak.
Azoknak, akik nem részesülhetnek a térítésmentes védőoltásból, a folyamatos védettség fenntartása érdekében érdemes igénybe venni a gyógyszertárban, háziorvos által felírt és kiváltható oltóanyagot.

A tájékoztatást követően, az arra vállalkozók megkapták a védőoltást, amelyből a sajtó munkatársai is aktívan kivették a részüket.

Fotók: Fodor Bernadett

(Kormánymegbízotti Kabinet)