A bányásznapok és a villamos napok keretében elismerésben részesültek a Tatabányai Erőmű Kft. dolgozói is.

A több évtizedre visszatekintő, hagyományos ünnepségen dr. Sámuel Emese, a cég ügyvezetője röviden összefoglalta a vállalat történetét, majd a közelmúltban az erőműben történt változásokat részletezte, többek között a megújuló energiaforrások használatát.

Úgy fogalmazott, az új technológiára való átállás hosszú folyamat, képezni kell a munkatársakat, mindez azonban nagyfokú odafigyelést, precizitást igényel, a kollégák azonban ebben is nagyon jól együtt tudtak működni.
Dr. Kancz Csaba kormánymegbízott a programon röviden megemlékezett arról, hogy immár közel százhuszonegy éve hozták fel az első csille szenet, a bányászatnak köszönhetően várossá vált Tatabánya a négy elődtelepülésből, ezekre a tradíciókra pedig igenis tudnunk kell építkezni a jövőben is.

- A napokban településünkön tartották az országos bányásznapot, amire igazán büszkék lehetünk. Attól még, hogy a széntermelés befejeződött Tatabányán, nem szűnt meg teljesen ez a hivatás, hiszen aktívan működik vízbányánk is. Fontos, hogy e szakmakultúra tovább éljen a városban, a környéken. Bár a kollektív értékek fontosak, a nyugdíjba vonuló munkatársakat azonban pótolni kell, lendületes, szaktudással bíró fiatal kollégákkal. Gratulálok a városnak a bátorsághoz, hogy belevágott ebbe az átalakításba, ez lehetővé teszi, hogy az energetikai szempontból biztonságosabb biomassza tüzelésre álljon át a cég. Az erőmű dolgozói eddig is többletmunkát vállaltak az elmúlt időszakban, ezért elismerés jár minden dolgozónak - tette hozzá a Komárom-Esztergom Megyei Kormányhivatal vezetője.

Bencsik János országgyűlési képviselő szintén arról beszélt, hogy egy új technológia bevezetésekor felértékelődik a hozzáértés, az idősebb „szakik” tapasztalata ugyanúgy kell, mint a fiatalok dinamikája, az újra való nyitottság szükséges ahhoz, hogy hosszútávon eredményesek legyenek. A villamosipari napok pedig arra is alkalmasak, hogy azokról is megemlékezzünk, akik a háttérben, a termelésben, az elosztásban teljesítenek.

Schmidt Csaba, Tatabánya polgármestere ünnepi beszédében köszönetét fejezte ki a dolgozóknak a türelemért, amit az átállás, a korszerűsítések során most is tanúsítanak. Már százhúsz éve is kéz a kézben járt a bányászat és a villamos energiatermelés, bár a szénmezők a jó munkának köszönhetően kimerültek, de villamos energiára, és településünk számára hőenergiára továbbra is szükség van.

A cél most is ugyanaz, mint egy évszázaddal azelőtt, hogy a lehető legfejlettebb, leghatékonyabb módszereket használjuk ezek előállításához.
A rendezvény végén átadták a vezetői, illetve a jubileumi elismeréseket.

Fotók: Hamburger Kinga

(Kormánymegbízotti Kabinet)