Sajtótájékoztatón hívta fel a figyelmet a védőoltásra és a prevenció fontosságára Dr. Kancz Csaba kormánymegbízott és Harsányiné Dr. Patkó Enikő, a Népegészségügyi Főosztály vezetője a Komárom-Esztergom Megyei Kormányhivatalban.

Az influenzaszezon a téli hónapokra esik, a hideg, nedves levegőn ugyanis a kórokozók jól érzik magukat, hatékonyan terjednek, miközben az alacsony hőmérséklet rontja a nyálkahártyák teljesítményét. A megbetegedések megelőzéséért viszont az őszi időszakban lehet és kell tenni.

Dr. Kancz Csaba elmondta: az előző évek tapasztalatai szerint november-decemberben már megemelkedik a vírus által okozott megbetegedések száma, a járvány pedig általában januárban kezdődik. Ez egy olyan népegészségügyi probléma, amely minden évben visszatérő, jól ismert és fel tudunk rá készülni. Az oltóanyagok október közepétől rendelkezésre állnak megyénkben, a háziorvosoknál már kérhetőek. Térítésmentesen azok körében érhetők el, akik betegségük, vagy foglalkozásuk miatt a fertőzés szempontjából veszélyeztetett csoportba tartoznak. Ilyen például a krónikus légzőszervi, a szív-, érrendszeri betegségben szenvedők, a várandósok és a hatvan év felettiek, továbbá ápolást, gondozást nyújtó egészségügyi és szociális intézmények dolgozói – nyilatkozta a kormánymegbízott.

A megyei tisztifőorvos felhívta a figyelmet arra, hogy járványos időszakban kerülni kell a tömegrendezvényeket. Megbetegedés esetén a háziorvoshoz kell fordulni, a betegség és lábadozás ideje alatt maradjanak otthonukban a fertőzöttek, illetve sok gyümölcsöt, zöldséget kell fogyasztani, ezzel is támogatva immunrendszerünket a védekezésben. A legbiztosabb mód, ha az influenzaszezon előtt beadatjuk a védőoltást.

A vírus cseppfertőzéssel terjed, a beteg köhögésével, tüsszentésével jutnak a levegőbe. Ezért fontos figyelni a gyakori, alapos kézmosásra vagy fertőtlenítésre, mint a megelőzés egyik fontos eszközére.

(Kormánymegbízotti Kabinet, Népegészségügyi Főosztály)