Pályaorientációs napot rendezett a Tatabányai Szakképzési Centrum Esztergomban a Szent Adalbert Központban, valamint a Balassa Bálint Gazdasági Szakgimnázium és Szakközépiskolában.

A Szakképzési Centrum eredményes projekttervet nyújtott be a GINOP-6.2.3-17 - „A szakképzési intézményrendszer átfogó fejlesztése” című pályázati kiírás keretén belül, amely során vissza nem térítendő támogatást nyert el az Európai Szociális Alap finanszírozásában  „A Te szakmád, a Te jövőd - a Tatabányai Szakképzési Centrum átfogó fejlesztése”, valamint „Együttműködés a gazdasággal a duális szakképzés minőségi fejlesztése érdekében”  címmel. A projekt az iskolát végzettség nélkül elhagyók számának csökkentésére és az iskolai teljesítmény növelésére irányul.

A megnyitón Dr. Kancz Csaba elmondta: bízik benne, hogy mindenki megtalálja azt az utat, ahol tovább tud tanulni, legyen szó szakképző intézményről vagy gimnáziumról. A kormánymegbízott reményét fejezte ki, hogy a tanulmányaik után olyan munkájuk lehet, amelyet szeretnek és boldoggá teszi a megjelenteket. Ez azonban közös felelősség a pedagógusok, a szülők, a szakképző intézmények, gimnáziumok részéről, hogy milyen irányba terelik a gyermekeket. Mindenki a kvalitásainak, képességeinek megfelelő utat lenne szerencsés megtalálni, ehhez nyújthatnak segítséget az ilyen rendezvények – tette hozzá.

Dr. Szerencsés László, a Komárom-Esztergom Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke kiemelte: amikor a tényleges pályaválasztásra kerül sor, nehéz dolga van a diákoknak, ezért szeretnének ezekkel a programokkal segíteni a döntéshozatalban.

A nap folyamán különböző témákban hallgathattak meg előadásokat a jelenlévők. Dr. Szerencsés László a pályaorientációról, Horváth Szeder Gábor járási hivatalvezető pedig a térség foglalkoztatási helyzetéről és a szakember-utánpótlás fontosságáról beszélt. Az intézmények vonatkozásában Berczellyné Nagy Marianna és Meszes Balázs a Tatabányai Szakképzési Centrumot, Szepesi Márta a Balassa Bálint Gazdasági Szakgimnázium és Szakközépiskolát, Kovács Tamás a Géza Fejedelem Ipari Szakgimnázium és Szakközépiskolát, valamint Hana György a Bottyán János Szakgimnáziumot és az ott zajló képzéseket mutatta be.

(Kormánymegbízotti Kabinet)