Jótékonysági alkalmat rendeztek Kocson a „Magyarok Kenyere – 15 millió búzaszem” program keretében. A nemzeti összetartozást kifejező kezdeményezés a következő hetekben is folytatódik Komárom-Esztergom megyében, a búzából készült lisztet 11 megyei óvoda, iskola és idősotthoni intézmény részére juttatják el a szervezők.

A vendégeket és adományozókat Dr. Balogh Zoltán, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara megyei elnöke köszöntötte, majd elmondta: a tavalyi évhez hasonlóan 7-8 tonna körüli búzabegyűjtésre számít.

Czunyiné dr. Bertalan Judit országgyűlési képviselő hangsúlyozta: a Magyarok Kenyere programhoz kapcsolódóan az összefogás erejének lehetünk a tanúi.

Dr. Kancz Csaba kormánymegbízott szólt arról, milyen nagy öröm évről-évre eljönni erre a rendezvényre, és milyen jó köszönteni azokat a gazdákat, adományozókat, akik hozzájárulnak e nemes cél sikerességéhez. A mozgalom elérte a célját, hiszen nemcsak Magyarországon, de az egész Kárpát-medencében egyre többen adakoznak.

Dr. Veres Zoltán, a Komárom-Esztergom Megyei Önkormányzat jegyzője kifejtette: ez az akció nem csak karitatív célokat szolgál, hanem kiváló alkalom a jó minőségű magyar búza és a belőle készült kenyér jelentőségének visszaállítására is.


Ez a támogatás az összetartozást, a magyarságtudatunkat erősíti – emelte ki Jakab István. Az Országgyűlés alelnöke hozzátette: ha megvan a mindennapi kenyér, ha segíteni tudunk azoknak, akiknek egy kicsit kevesebb jut, akkor már megérte. Bízom benne, hogy az előttünk álló másfél hét alatt lesznek újabb csatlakozó adományozók – egészítette ki.


A lovaskocsin érkezett búzát László Kálmán és Szentirmay Károly, az adományozók képviseletében adták át jelképesen a megjelent vezetőknek. Márkus Mihály püspök és Horváth Mihály plébános áldása után Simon László polgármester szegte meg az ünnepi kenyeret.

(Komárom-Eszergom Megyei Kormányhivatal)