A térségben június 11-én hirtelen lezúduló csapadékkal kapcsolatos problémákról, és a szélsőséges időjárás esetén szükséges teendőkről folytattak egyeztetést.

Az értekezletnek a kecskédi hivatalban Grúber Zoltán polgármester adott otthont.

A házigazdán kívül Csonka László, Bokod község polgármestere, Gombos István, Dad község alpolgármestere, illetve Környe képviseletében Német Beáta vett részt. Továbbá jelen voltak a védekezésben érintett szakemberek, járási hivatalvezetők, megyei védelmi bizottsági tagok, vízügyi-, közúti-, növény- és talajvédelmi-, közegészségügyi-, illetve katasztrófavédelmi szakemberek.

Dr. Kancz Csaba kormánymegbízott, a megyei védelmi bizottság elnöke kiemelte, hogy a megbeszélés célja a tapasztalatok kiértékelése, a problémák összegyűjtése és a Megyei Védelmi Bizottság következő ülésére egy feladatterv elkészítése.


Németi László tű. ezredes a Komárom- Esztergom Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója elmondta, hogy a települések mellett az önkéntes tűzoltók és a hivatásos állomány összehangolt munkájára van szükség ahhoz, hogy hasonló helyzetekben gyorsan és hatékonyan tudjanak védekezni.

Ezt követően Molnár András, az Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság tatai szakaszmérnökség vezetője ismertette a június 11-én hirtelen lezúdult eső hatásait és annak következményeit. Majd Kecskéd, Bokod, Dad, illetve Környe képviselői adtak tájékoztatást településük védelmi tevékenységéről, valamint a megelőzések lehetséges módjairól.

Molnár József, a KEMKH Növény- és Talajvédelmi Osztályának vezetője bemutatót tartott arról, hogy a helytelen földművelés miként járul hozzá a szélsőséges időjárás okozta károkhoz. Valamint kihangsúlyozta, hogy a külterületeken a megfelelő mezőgazdasági művelési ág kiválasztása mérsékelhetné az időjárás okozta károkat.

 

Barabás Zsolt, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. Komárom-Esztergom megyei igazgatója előadásában a közutakat érintő, időjárás okozta problémákat mutatta be, mely nem csak az adott település vagy megye lakosságát érinti, hanem minden arra közlekedő személyt. Beszámolójában kiemelte, hogy a károk megelőzése, enyhítése céljából nagy segítség lenne, ha a külterületeken lévő földek tulajdonosai a megfelelő növénykultúra telepítése mellett, például nem szántanák be az utak mellett található szikkasztó árkokat.

(Kormánymegbízotti kabinet)