Az 1848-1849-es forradalom és szabadságharc hőseire, a 169 éve kivégzett aradi vértanúkra emlékeztünk a Kormányhivatalban megtartott ünnepségen.

A Felsőgallai Széchenyi István Általános Iskola diákjainak és pedagógusainak zenei, prózai előadása idézte meg a történelmi időszakot.

A rendezvényen Dr. Kancz Csaba kormánymegbízott megköszönte a gyermekek megható és színvonalas műsorát és a pedagógusoknak, hogy aktívan vállalták a műsorra való felkészítést. A kormánymegbízott a kollegákat emlékeztette a tragikus őszre, a magyar szabadságharc elfojtására és a forradalmat követő megtorlás időszakára. A tiszteletadás perceiben büszkeségünket árnyalja a magyar hőseink iránt érzett fájdalom és szomorúság.

Hosszú idő telt el 1849-óta, de az akkori időszak nem volt reménytelen, hiszen a hősök áldozatvállalása jelképe annak a küzdelemnek, amelyet a magyar nép évszázadokon át folytatott nemzeti önállóságának megteremtéséért. Hősies katonai teljesítmény az, amelyet a magyarság felmutatott, és ez táplálta a reményt, hogy egy kedvező fordulat alkalmával kivívhattuk függetlenségünket – fogalmazott Dr. Kancz Csaba, hozzátette: a hősök élete és halála ma is példaértékű, a jelenkor küzdelmeiben is fontos iránytűként szolgálhat.

 

Arad gyertyái napjainkig világítanak, és világítottak a kormányhivatal aulájában is, ahol a tizenhárom vértanú emlékére kiállított paraván és arcképeik előtt meggyújtottuk az emlékezés mécseseit.

(Kormánymegbízotti Kabinet)