2017: Mindenki számít!
Az AIDS (Acquired Immuno Deficiency Syndrome) a betegség angol nevének kezdőbetűi; magyar jelentése: szerzett immunhiányos tünetegyüttes.

Az AIDS a HIV (Human Immunodeficiency Vírus- emberi immunhiányt okozó vírus) fertőzés következtében kialakuló fertőző betegség.

A „Mindenki számít” szlogen alatt a WHO támogatni fogja a hozzáférést a biztonságos, hatásos, minőségi és megfizethető ellátáshoz.

A WHO adatai szerint a világon jelenleg élő 36,7 millió HIV- fertőzöttnek csupán 70 %-a van tisztában a státuszával. Ez azt jelenti, hogy világszerte körülbelül 14 millió ember nem ismeri HIV státuszát és akaratlanul is terjesztheti a fertőzést.

A hazai HIV-fertőzöttek 30-50%-a részesül gyógyszeres terápiában, a többiek valószínűleg maguk sem tudnak a fertőzöttségükről. Márpedig a korszerű terápiás kezelés életet ment: a modern antiretrovirális eljárásokkal a betegség kiválóan kezelhető és kordában tartható. A betegek vírusszámát szinte nullára lehet csökkenteni; az időben elkezdett és szakszerű gyógyszeres kezelés mellett ki sem alakul a betegség AIDS stádiuma.

Magyarországon aggasztóan kevesen járnak HIV szűrésre, és sok esetben akkor derül fény a HIV pozitivitásra, amikor a betegség már előrehaladott stádiumba jutott. A betegség korai szakaszában megkezdett kezelés eredményes terápiához, és ezzel az évtizedekkel meghosszabbított, teljes értékű élethez járul hozzá.

A HIV észrevétlenül, hosszú évekig lappang a szervezetben, miközben lassan károsítja az immunrendszert és csak évek múlva jelentkeznek a betegség jellegzetes tünetei. Amennyiben az immunrendszer meggyengül, védtelenné válhatunk a fertőzésekkel és daganatos betegségekkel szemben.

A vírushordozó személy egészségesnek érezheti magát, de vérével, nemi váladékával megfertőzhet másokat. A fertőzött anya a terhesség alatt a méhlepényen keresztül-, szülés közben, vagy szoptatás folyamán az anyatejjel is megbetegítheti gyermekét.

A vírus a szervezeten kívül rövid időn belül elpusztul. A fertőzéshez egyik emberből a másikba közvetlenül kell átkerülnie. Különösen veszélyeztetettek a prostituáltak, a homoszexuálisok, az intravénás droghasználók, valamint az ő szexuális partnereik. Egyre gyakrabban lehet találkozni a fiatalabb (19-25 évesek) korosztály fertőzöttségével, amely a meggondolatlanság, könnyelműség következménye.

A vírus bejutását követően a szervezet védekezni próbál és ellenanyagképzéssel válaszol. A fertőzést követő 1-2 hónap múlva, az esetek 30 %-ban enyhe, magától múló, influenzaszerű tünetek jelentkezhetnek (nyirokcsomó duzzanat, láz, éjszakai izzadás, gyengeség).

A laboratóriumi vizsgálat a fertőződést követően kb. 3-5 hét múlva nem a vírust, hanem az ellene képzett ellenanyag jelenlétét tudja kimutatni. A fertőzéstől az emelkedett ellenanyagszint kimutathatóságáig eltelő időt „ablak periódusnak” nevezzük. Az ablak periódus alatt a vírus laboratóriumi vizsgálattal még nem mutatható ki.

Magyarországon nem következett be a számos közép-kelet-európai országot (elsősorban Oroszországot és Ukrajnát) érintő HIV-robbanás, a fertőzöttek száma viszonylag alacsony maradt. 1985 óta 2017. szeptember 30-ig összesen 3500 HIV-fertőzött személyt regisztráltak. Hazánkban 2017. első három negyedévében 156 új fertőzést mutattak ki.

A magyarországi nyilvántartásban, Komárom-Esztergom Megyében jelenleg 36 regisztrált HIV fertőzött személy szerepel.

Magyarországon az Egyesített Szent István és Szent László Kórházban gondozzák, kezelik a HIV-fertőzött és az AIDS beteg embereket.

A http://www.hivszures.hu oldalon az elterjedt tévhitek megcáfolása mellett mindenki tájékozódhat a HIV-fertőzésről, a gyors és fájdalommentes szűrésről és a magyarországi szűrőhelyekről is.

Komárom-Esztergom Megyében a HIV szűrést / tanácsadást a Komárom-Esztergom Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztályának munkatársai végzik Tatabányán, a Szent Borbála Kórház Mentálhigiénés Központjában (2800. Tatabánya, Dózsa Gy. u. 77. Tel: 34/795-867) minden héten, szerdánként 14:00 és 16:00 óra között.

A rendelési idő alatt lehetőség nyílik a HIV szűrés keretében vérvételre és szóbeli tanácsadásra egyaránt. A szolgáltatás beutaló nélkül is, mindenki számára elérhető. Igény esetén az anonimitás biztosított és megőrizhető. Az anonim módon elvégzett HIV szűrés INGYENES.

 

(Komárom-Esztergom Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztály)