A Komárom-Esztergom Megyei Kormányhivatal Hatósági Főosztályára több önkormányzati adóhatóságtól is jelzés érkezett, hogy az adótárgyú törvények változására tekintettel szakmai képzésre tartanak igényt.

Az új eljárási jogszabályok hatályba lépése és az anyagi jogszabályokat érintő jelentős változások a jegyzői értekezlet keretét meghaladták, ezért egész napos szakmai nap megszervezése mellett döntöttünk.

2018. április 05-én a kormányhivatal konferencia termében 54 fő részvételével került megtartásra „Az önkormányzati adóigazgatás körébe tartozó anyagi és eljárási jogszabályok 2018. évi változásainak magyarázata gyakorlati példákon keresztül” című szakmai nap. Az előadásokat Dr. Kovács Attila, a Nemzetgazdasági Minisztérium Jövedéki Adók és Járulékok Főosztály szakmai tanácsadója tartotta.


A szakmai napon részletes tájékoztatást kaptunk a helyi adókat és a gépjárműadót érintő jogszabály-módosításokról, az adózás rendjéről szóló 2017. évi CL. törvény, az adóigazgatási rendtartásról szóló 2017. évi CLI. törvény, az adóhatóság által foganatosítandó végrehajtási eljárásokról szóló 2017. évi CLIII. törvény, valamint az adóigazgatási eljárás részletszabályairól szóló 465/2017. Kormányrendelet koncepciójáról, újításairól, új jogintézményeiről.

Az előadó gyakorlati példák, a vonatkozó bírósági gyakorlat és a kialakított állásfoglalások ismertetésével segítette az első- és másodfokú adóhatósági munkatársak, valamint a törvényességi felügyeleti jogkört ellátó kormányhivatali ügyintézők munkáját.

A szakmai nap előadás-anyagát az előadó a résztvevők rendelkezésére bocsátotta.

Reményeink szerint a szakmai nap résztvevői a képzést hasznosnak találták, az elhangzottak munkafolyamatba építésével az önkormányzati adóhatósági tevékenység hatékonyabbá és eredményesebbé tehető.

(Komárom-Esztergom Megyei Kormányhivatal Hatósági Főosztály)