A Mellrákellenes Világnap alkalmából tartottak sajtótájékoztatót a Komárom-Esztergom Megyei Kormányhivatalban.

- A média képviselőinek élénk érdeklődéséből is látszott, mennyire fontos témakörről is van szó - kezdte dr. Kancz Csaba. - Ráadásul az emlőrák esetében a prevenciónak óriási jelentősége van, ha baj van, akkor időben felismerjék a problémát. Nyugat-Európában már évtizedekkel ezelőtt ezek a szűrőprogramok sikeresek voltak, az elvárt megjelenési arány körülbelül hetven százalék.

Sajnos nekünk itt a megyében alacsonyabb mutatóink vannak, ezért is lényeges, hogy a Szent Borbála Kórház, a város vezetése, illetve a kormányhivatal most egy intenzív kampányt kezdett el.
A hölgyek esetében önmaguk vizsgálata rutinná kell, hogy váljon, de a szakemberek által elvégzett szűrővizsgálatot semmi sem pótolhatja. Így valóban arra kérjük megyénk lakosságát is, hogy reagáljanak a behívó levelekre, és keressék fel a kórházat - hívta fel a figyelmet a Komárom-Esztergom Megyei Kormányhivatal vezetője.

Harsányiné dr. Patkó Enikő megyei tiszti főorvos, a Népegészségügyi Főosztály vezetője elmondta, Magyarországon évente több mint hétezer új emlőrákos esetet fedeznek fel.
Megyénkben, a női lakosság körében 2010 óta a leggyakrabban diagnosztizált, frissen felfedezett női daganattá vált. Korai stádiumban felfedezve azonban a betegség magas arányban eredményesen kezelhető, gyógyítható. A megelőzés hatékony eszköze az emlőszűrés, amelynek elsődleges módszere a mammográfiás vizsgálat.
Tiszti főorvos asszony kiemelte, a Komárom-Esztergom Megyei Kormányhivatal munkatársai 2015-ben kutató munkát végeztek a szűrésen részt vevők között. A felmérés eredményeként látták, hogy a nők vizsgálaton való részvételének leginkább motiváló faktora az az érzés, hogy erősödik a biztonságérzetük. Megerősítést kapnak abban, hogy nincs problémájuk. A szűrés egyébként folyamatosan zajlik külső helyszíneken is, illetve a szűrőbusz is eljut megyénk településeire.
Dr. Lőke János, a Szent Borbála Kórház főigazgatója ismertette, hogy Tatabánya 45-65 év közötti hölgy lakosaira vonatkoztatva 2017. februártól augusztusig terjedő időszakban az érintettek mindössze 29,2 százaléka jelent meg a behívóleveles mellrákszűrésen.

A kórház mindenképpen arra törekszik, hogy a vizsgálatra jelentkezők kényelmesen, hosszított szűrési időpontokkal, és rövid átfutási idővel jussanak hozzá az eredményekhez.
Dr. Dombi Péter, a Szent Borbála Kórház orvosigazgatója elmondta, hogy 2017. októberében minden hétfőn és szerdán 7.30-tól 16.30-ig várják azokat a tatabányai pácienseket, akik az év folyamán kaptak emlőszűrésre levelet, de nem jöttek el a vizsgálatra, és természetesen azokat is, akik beletartoznak a 45-65 éves korosztályba, de valamilyen okból nem kaptak behívót.

Az 515-565-ös telefonszámon van lehetőség rövid határidővel előjegyzési időpontot kérni. Majd felhívta a figyelmet arra, hogy október 13-án, a tatabányai polgármesteri hivataltól indul a „Gyalogolj az életedért” hídi séta, amely a kórházban ér véget, és mindenkit szeretettel várnak.

Bereznai Csaba, Tatabánya alpolgármestere a tájékoztatón elmondta, a mammográfián felkészülten várják a jelentkezőket, és amit lehet, megtesznek a szakemberek, a Népegészségügyi Főosztály munkatársai figyelemfelhívó kampányokat szerveznek, de a vidéki kiszállásokra is nagy hangsúlyt fektetnek. Ne feledjük, csak egy telefon, és be lehet jelentkezni a Szent Borbála Kórházba, a kétévente aktuális, térítés- és fájdalommentes emlőszűrésre.

Fotók: Hamburger Kinga

(Kormánymegbízotti Kabinet)