Magyarország legrégebbi gazda seregszemléjének megrendezésére került sor Bábolnán, ahol az idei évben már 31. alkalommal várták az agrárium iránt érdeklődőket.

A megnyitón jelen volt Feldman Zsolt az Agrárminisztérium mezőgazdaságért felelős államtitkára, Győrffy Balázs a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke René van Hell, Hollandia magyarországi nagykövete, Popovics György a megyei közgyűlés elnöke, és dr. Horváth Klára Bábolna város polgármestere.

Haál Gábor a ménesbirtok igazgatója köszöntötte a vendégeket, majd elmondta, hogy 1977-ben rendezték meg először 19 hazai és 10 külföldi kiállító részvételével a bábolnai gazdanapokat. Hangsúlyozta, hogy az eltelt idő is bizonyítja a rendezvény létjogosultságát, hiszen az agrárium kiemelkedő eseménye, igazi ünnepe a szakma számára, melyre méltán büszkék.

René van Hell Hollandia magyarországi nagykövete elmondta, hogy hazájának nagy megtiszteltetést jelent, hogy ennek a rangos szakmai bemutatónak díszvendége lehet. Említést tett az ágazati innováció jelentőségéről, a kutatás és gyakorlat egységéről a mezőgazdaságban.

Győrffy Balázs elnök beszédében kitért a klímaváltozás okozta problémákra, és kiemelte: Európában elsőként építettük ki az ország teljes területét lefedő jégkármentesítő rendszert, melynek köszönhetően a korábbi évekhez képest harmadára csökkent a jégkár. Kiemelte, hogy egy nagyon komoly, most már tradicionálisan megjelenő kiállítással van dolgunk, ahol már a legmodernebb gépek, eszközök jelennek meg.

Feldman Zsolt államtitkár a versenyképesség növelését emelte ki az agrárpolitika céljaként, mivel jelentős fejlődési lehetőség áll a magyar mezőgazdaság előtt. Az ágazatnak van jövőképe, a gazdák, a termelők munkája pedig tervezhető. Az idei évben több mint 156 milliárd forint fordítottak a fejlesztésekre. Rámutatott, hogy Kárpát-medencében meglévő időjárási kitettség csökkentésére Magyarországon működik Európa legfejlettebb mezőgazdasági kockázatkezelési rendszere.

A rendezők minden eddiginél szélesebb bemutatókkal, kiállítókkal és előadásokkal várták az érdeklődőket. Több mint 200 kiállító mutatta be termékét és technológiáját.

A program keretén belül a Magyar Mezőgazdaság Kft. szervezésében került megrendezésre a SMARTFARM – Precíziós Növénytermesztési Konferencia, kiállítás és gyakorlati bemutató, ahol Nagy István agrárminiszter köszöntötte a konferencián résztvevőket.

A Stihl Országos Fakitermelő Bajnokság döntőjének is helyszínéül szolgált Bábolna, ahol eső helyezést ért el a Vértesi Erdő Zrt. és a Tatabányai Erdészet közös csapat.

A gazdanapok programsorozata nemcsak a szakembereknek, de a nagyközönség számára is hasznos, és érdekes volt, hiszen lovas programokkal és szántóföldi gépbemutatókkal is várták az érdeklődőket.

(Kormánymegbízotti Kabinet)