Szolnokon a Megyeháza dísztermében tartotta meg soros ülését a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Védelmi Bizottság. Dr. Kállai Mária MVB elnök távollétében az MVB ülését a katasztrófavédelmi elnökhelyettes; Matuska Zoltán tűzoltó ezredes vezette le. Bemutatkoztak a vízügyi szervezetek képviselői, ezt követően pedig többek között a költségvetésről, honvédelmi igazgatási feladatokról, az önkéntes területvédelmi tartalékos rendszerről és információbiztonságról is egyeztettek az MVB ülés résztvevői.

Szolnokon a Megyeháza dísztermében tartotta meg soros ülését múlt héten a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Védelmi Bizottság. Dr. Kállai Mária MVB elnök távollétében az MVB első rendes ülését a katasztrófavédelmi elnökhelyettes; Matuska Zoltán tűzoltó ezredes vezette le.

Az ülésen bemutatkoztak az új vízügyi szervezetek képviselői; Dr. Kozák Péter az Alsó- Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság, Bak Sándor a Körös-vidéki Vízügyi Igazgatóság és Rácz Miklós az Észak-Magyarországi Vízügyi Igazgatóság igazgatója ismertette a vezetése alatt álló szervezet tevékenységét.


Az új tagok bemutatkozása után az ülésen elfogadták a 2017. évi feladat- és pénzügyi tervet, majd a 2016. évi honvédelmi igazgatási feladatok végrehajtásához szükséges költségvetési források átcsoportosításáról szóló 1223/2016. (V.2.) Korm. határozat alapján biztosított forrás felhasználásáról szóló elszámolást vitatta meg a bizottság.

Ezt követte az Önkéntes Területvédelmi Tartalékos rendszerről szóló tájékoztató, amelyet Takács Attila dandártábornok tartott a résztvevőknek. A tájékoztatót követően bemutatkozott az ülésen a régióparancsnok Peszeki Tamás alezredes, és helyettese Kovács Imre alezredes is.

Lovas Attila a KÖTIVIZIG igazgatója előterjesztésében a vizek kártételei elleni védekezésre való felkészülésének aktuális helyzetéről és feladatairól tartott előadást. Az igazgató kiemelte a Tiszacsegei komp esetét, ahol Jani a kompmester a jég fogságába került a jégtorlaszok kialakulása következtében, mentésében az MH. 86. Szolnok Helikopter Bázis katonái segédkeztek.

A külső védelmi tervezéssel és a lakosságtájékoztató kiadvány készítésével és terjesztésével kapcsolatos jogszabályi előírásokról is szó esett. A szabadtéri tüzek megelőzése érdekében szükséges intézkedések ismertetéséről, valamint a térség működése szempontjából meghatározó, elmúlt időszakban megvalósult kiemelt jelentőségű beruházásokról Matuska Zoltán tű. ezredes, katasztrófavédelmi elnökhelyettes tartott tájékoztatót.

A védelmi igazgatásban közreműködők részére az információbiztonsági kihívásokról pedig Klemann László tű. alezredes, a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság iparbiztonsági főfelügyelője tartott előadást.

Végül pedig Válóczi Gyula az MVB Titkárhelyettese tartott tájékoztatót a Honvédelmi Sportszövetség felépítéséről, céljairól, valamint a szövetség szervezeti felépítéséről.

(Megyei Védelmi Bizottság)