A Pénzügyminisztérium 2018-ban is meghirdette a Nyári Diákmunka Programot 3 milliárd forintos támogatási összeggel, amelyet további 400 millió forinttal egészítettek ki. A program célja, hogy a fiatalok munkatapasztalatot, valamint jövedelmet szerezhessenek. A megyében ezúttal is nagy volt az érdeklődés a lehetőség iránt, több mint ezer diák dolgozhatott a nyári diákmunka program keretében.

A program célja, hogy a fiatalok munkatapasztalatot, valamint jövedelmet szerezhessenek, ezen felül pedig lehetőséget biztosít az önkormányzatoknál és az önkormányzati alaptevékenységet végző intézményekben a nyári időszakban jelentkező kisegítő munkaerőigények betöltésére, emellett a mezőgazdaság és a vendéglátás területén felmerülő ágazati munkaerőhiány kezelésére és a szezonális munkák elvégzésére.

 


A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kormányhivatalnak a program lebonyolítására központi forrásból 115 millió forint állt rendelkezésére, mely összeg felhasználásával legalább 1.100 diák nyári foglalkoztatását kívánta elősegíteni. A nagy érdeklődésre való tekintettel a kormányhivatal a Nemzeti Foglalkoztatási Alap megyére leosztott keretéből további 8,9 millió forint összeggel kiegészítette a támogatásra biztosított forrást.

A program ideje alatt a járási hivatalok foglalkoztatási osztályai 134 munkáltatóval 193 támogatási szerződést kötöttek, mely eredményeként az önkormányzatok és a vállalkozások összesen 1.373 diákot foglalkoztattak a nyári időszakban támogatással. A diákok 93%-át az önkormányzatok és intézményeik foglalkoztatták, 5% a vendéglátásban, 2% pedig a mezőgazdaságban helyezkedett el.

(JNSZMKH Kormánymegbízotti Kabinet)