Tájökológiai konferenciát rendeztek a hétvégén, Túrkevén. Az emlékkonferenciát Dr. Balogh János, ökológiai professzor születésének 100. évfordulója alkalmából tartották. Díjazták az általános- és középiskolás korosztály kiemelkedő pályázóit, és tudományos előadásokkal tisztelegtek a professzor emléke előtt. A konferencián Dr. Kállai Mária kormánymegbízott is részt vett.

Nagykunsági-nagy-sárréti tájökológiai konferenciát rendeztek Túrkevén. Az emlékkonferenciát Dr. Balogh János, ökológiai professzor születésének 100. évfordulója alkalmából tartották. Túrkeve messze földön ismert híres szülöttének professzori tevékenységéről akadémikusok, igazgatók és tanárok emlékeztek meg.

Balogh János professzor és zoológus életét a természetvédelemnek szentelte. A Kossuth- Széchenyi- és Pro Natura-díjas ökológus 28 tengeri expedícióban vett részt. Kutatási területe a trópusi őserdők nagyrészt ismeretlen talajfaunája volt Dél-Amerikában, elsősorban az Andok és Amazónia területén. Az elismert kutatót 89 éves korában érte a halál, aki élete utolsó pillanatáig dolgozott. Legfontosabb célkitűzése a prevenció népszerűsítése volt. Nagy hangsúlyt fektetett az emberek gondolkodásának megváltoztatására.

Ökológusként hangoztatta, rossz úton jár a társadalom, amikor globálisan szennyezi a környezetét és ezáltal minden egyetemes természeti értéket. A Földet a pusztulástól csak a nemzeti érdekek figyelembe vétele és a helyi érdekérvényesítés megerősödése óvhatja meg. A professzor szerint ugyanis csak mi magunk védhetjük meg a környezetünket, és biztosíthatjuk a jövőnket.  Bár nem minden élőlény ember, de minden élőlény emberértékű, és úgy bánjunk a természettel, ahogy mi is szeretnénk, hogy bánjanak velünk. Munkája, emberi hozzáállása példaértékű lehet az elkövetkező generációk számára, egy élhetőbb világ reményében – hangzottak el a konferencián a professzort méltató gondolatok.

Az emlékkonferencián Dr. Kállai Mária kormánymegbízott is részt vett.

(Kormánymegbízotti Kabinet)