Magyarországnak szüksége van korszerű, a 21. század kihívásainak megfelelő Magyar Honvédségre, amely garantálja az ország biztonságát, és aktív tagja a szövetségi rendszernek - közölte Benkő Tibor honvédelmi miniszter a Zrínyi 2026 honvédelmi és haderőfejlesztési programról tartott előadásán Szolnokon.

Benkő Tibor stratégiai jelentőségűnek nevezte a programot, majd elmondta: nagyon gyorsan változik a biztonsági környezet, ezért fejleszteni kell a honvédséget. A miniszter szólt arról, hogy Magyarország biztonsága három pilléren nyugszik. Egyrészt a nemzeti képességen, az erős, korszerű honvédségen, a jól kiképzett, lojális, elkötelezett katonákon; másrészt a szövetségi rendszer által nyújtott garancián; harmadrészt pedig a társadalom honvédelmi elkötelezettségén és felelősségérzetén alapszik. Amennyiben az egyik pillér is hiányzik, a rendszer összeomlik – tette hozzá.

Benkő Tibor elmondta: kiemelt cél, hogy Magyarország 2024-ig a GDP 2 százalékát honvédelmi jellegű kiadásokra tudja fordítani, valamint, hogy a honvédelmi költségvetés 20 százalékát a Magyar Honvédség korszerűsítésére, fejlesztésére tudják fordítani, ezt már tavaly sikerült elérni - közölte. Az idei 513 milliárd forint összegű támogatás a 2020-as költségvetési javaslat szerint 616 milliárd forintra bővül majd – hangsúlyozta Benkő Tibor. A költségvetési támogatáson felül sikerült a kormánynak plusz anyagi forrást biztosítania a honvédelmi képesség erősítésére – fűzte hozzá a miniszter.

Benkő Tibor kitért arra is, hogy már gyermekkorban fontos a hazafiasságra nevelés, évről évre pedig egyre nagyobb az igény a nyári honvédelmi táborokra is. Sok fiatal áll önkéntes tartalékos katonának, jelenleg több mint 8500 önkéntes tartalékos van – egészítette ki.

A miniszter közölte: a kiskunfélegyházi kézifegyvergyártó üzemben már folyamatban van a gyártó gépsorok beállítása, bíznak abban, hogy szeptember második felében meg tudják kezdeni a fegyverek sorozatgyártását, amelyekkel nemzetközi piacra is ki akarnak lépni. Hozzátette: Magyarországon minden, a feladatai ellátásához fegyvert használó szervezet ebből az üzemből származó terméket fog használni.

Benkő Tibor Szolnokot katonavárosnak nevezte, majd elmondta: a helyi helikopterbázison idén már négy új Airbus H145M könnyű helikopter fog megjelenni, 2023 és 2025 között pedig tizenhat nagyobb helikopter. Mindez megköveteli Szolnokon az infrastruktúra fejlesztését is – mondta a miniszter.

A honvédelem ügye mindig aktuális, a biztonság mindannyiunk érdeke, fenntartása pedig közös feladatunk – jelentette ki dr. Berkó Attila.

A kormánymegbízott hangsúlyozta: Magyarország védelme elsőként saját feladatunk, ugyanakkor a szövetségi rendszer támogatása is elengedhetetlen, ezért a NATO érdeke is a tagok haderőfejlesztése.

A védelmi rendszer belföldi feladatairól szólva dr. Berkó Attila emlékeztetett, hogy a helyitől egészen országos szintig naprakész, biztonságot garantáló intézményrendszert kell biztosítani az állampolgárok védelme érdekében.

(MTI, Kormánymegbízotti Kabinet)