A Szívügyünk Szolnok Alapítvány és a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Hetényi Géza Kórház Tudományos Bizottsága 18. alkalommal rendezi meg a Szolnoki Kardiológiai Nap tudományos konferenciát. A programot megelőzően a megyei kórházban tartott sajtótájékoztatón és ünnepélyes megnyitón dr. Ónodi-Szűcs Zoltán, az EMMI egészségügyért felelős államtitkára mondott köszöntőt, majd dr. Bene Ildikó országgyűlési képviselő és dr. Herczeg Béla főorvos, a Szívügyünk Szolnok Alapítvány nevében köszöntötte a megjelenteket. Az eseményen Dr. Kállai Mária kormánymegbízott is részt vett.

A rendezvény jelmondata és fő üzenete ezúttal: „SZÍVRE VÁRVA”. Januárban volt 25 éve, hogy Merkely Béla elvégezte az első magyarországi szívátültetést.

A konferenciát megelőzően a Hetényi Géza megyei kórházban tartott sajtótájékoztatón és ünnepélyes megnyitón, dr. Ónodi-Szűcs Zoltán, az EMMI egészségügyért felelős államtitkára mondott köszöntőt, majd dr. Bene Ildikó országgyűlési képviselő, Szalay Ferenc Szolnok Megyei Jogú Város polgármestere és dr. Herczeg Béla főorvos az alapítvány nevében köszöntötte a megjelenteket.

A szolnoki kórház az utóbbi évek sokmilliárdos fejlesztése eredményeként egy modern, a mai elvárásoknak megfelelő kórházzá vált. S bár az állam átvette a kórházak irányítását, jó látni, milyen sokat tesznek a helyi döntéshozók azért, hogy a lehető legtöbbet lehessen kihozni az egészségügy átalakításából.

Szalay Ferenc polgármester elmondta, fontos, hogy a megyei kórház a megyei egészségügy csúcsa legyen. Elismerően szólt a polgármester az intézmény kardiológiájának nagyléptékű fejlődéséről is.

A konferencia fontosságát hangsúlyozta Dr. Bene Ildikó országgyűlési képviselő és kiemelte, a rendezvény közel két évtizedes múltja bizonyítja, hogy a szolnoki kardiológiai centrum lépést tart a tudományág ütemes fejlődésével és a lehető legmodernebb eszközökkel segíti a betegek gyógyulását.

Prof. Dr. Szabolcs Zoltán Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinikát képviselve az első magyar szívátültetés negyedévszázados jubileuma kapcsán elmondta, büszkék arra, hogy a tíz éves túlélés 80, míg a húsz éves 45%-os hazánkban. Hozzátette: a szolnokihoz hasonló centrumoknak nagy szerepe van abban, hogy a szívátültetésre várók listája növekedhessen.

Az eseményen Dr. Kállai Mária kormánymegbízott is részt vett.

(szolnok.hu, Kormánymegbízotti Kabinet)