Minden esztendőben a kivételes szociális érzékenységgel rendelkező szakembernek, dr. Kálmándi Mihálynak állít emléket a megyeszékhely önkormányzata a Semmelweis-napon. Az orvosról elnevezett díjakat Szalay Ferenc, a megyeszékhely polgármestere adta át. Dr. Berkó Attila kormánymegbízott személyesen gratulált a díjazottaknak, Dr. Balla Erzsébet felnőtt és gyermekszemész főorvosnak és Zajacz László mentőtisztnek.

A Szolnok Megyei Jogú Város Közgyűlése által 1994-ben alapított Kálmándi Mihály díjat azok kaphatják, akik az egészségügy területén kimagasló tevékenységet végeznek.

Az egészségügyben dolgozók és pácienseik viszonya bizalmi jellegű, ami különösen fontos akkor, ha az ember egészségéről van szó – mondta Szalay Ferenc. A polgármester hozzátette: Szolnokon mi mindannyian jó kezekben vagyunk, ha egészségügyi ellátásról van szó. Éppen ezért rendkívül fontos a dolgozók erkölcsi és anyagi elismerése is – fűzte hozzá. A város lehetőségei szerint mindent megtesz azért, hogy a hozzá tartozó alapellátásban folyamatos fejlesztések történjenek – emelte ki Szalay Ferenc. Fontosnak tartom megemlíteni a már felújított Zagyvaparti és Móra úti rendelőt, a Széchenyi rendelő jelenleg is zajló modernizálását, valamint a Temető úti rendelő tervezett újjáépítését – sorolta. A polgármester szólt a megyei kórház közel 14 milliárdos fejlesztéséről és a rendelőintézet 300 milliós eszközbeszerzéséről is, majd köszönetet mondott az egészségügyben dolgozók áldozatos munkájáért.

Ebben az esztendőben Kálmándi Mihály díj elismerésben részesült Dr. Balla Erzsébet felnőtt és gyermekszemész főorvos, aki a miskolci, majd a sátoraljaújhelyi praktizálását követően 1991 óta – ma már aktív nyugdíjasként – a szolnoki Hetényi Géza Kórház-Rendelőintézetben tevékenykedik. Munkájára mindenkor a betegközpontúság, a segítőkészség jellemző, tudásával, türelmével és elhivatottságával példát mutat a jövő szemész generációjának.

A megyei kormányhivatal felterjesztési javaslatára Kálmándi Mihály díjban részesült Zajacz László mentőtiszt, aki 1976-ban kezdett az Országos Mentőszolgálatnál dolgozni. Szakmai tudását folyamatosan fejlesztette, szorgalmas, megbízható munkatárs, kollégái körében őszinte megbecsülésnek örvend. 43 évig tartó szolgálata alatt többször is elismerésben részesítették.

Az ünnepségen részt vett dr. Berkó Attila kormánymegbízott, dr. Bozó Andrea járási hivatalvezető és dr. Beke Gabriella megyei tiszti főorvos is.

(Kormánymegbízotti Kabinet)