Közlekedés, fogyasztóvédelem, népegészségügy, képzési lehetőségek, környezetvédelem – többek között ilyen témában várják a kormányhivatal szakemberei az érdeklődő 7-8. osztályos fiatalokat a 3. alkalommal megrendezett Jászsági Szakmaválasztó Kiállításon, Jászberényben.

A kiállítás első napján a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kormányhivatal munkatársai négy szervezeti egységgel települtek ki annak érdekében, hogy megismertessék a pályaválasztás előtt álló fiatalokkal a kormányhivatalban végezhető szakterületeket, és bemutassák, milyen szerteágazó feladatköröket és lehetőségeket rejt a közigazgatás, ezen belül pedig a kormányhivatal rendszere.

Az érdeklődő fiatalok a Természetvédelmi és Környezetvédelmi Főosztály munkatársainak köszönhetően élő házi denevérrel találkoztak és számos ismeretanyagot kaptak a védett állatokon túl a Fűts okosan! programról, helyes tüzelési módokról, valamint arról is, milyen tanulmány folytatását követően válhatnak például környezetvédelmi mérnökké, amellyel a megyei kormányhivatalnál is elhelyezkedhetnek a későbbiekben.

A Műszaki Engedélyezési, Fogyasztóvédelmi és Foglalkoztatási Főosztály is színes programokkal várta a továbbtanulni vágyókat, akik próbára tehették tudásukat az online KRESZ-teszttel, ismerkedhettek a gépjármű akkumulátorának technikai tudnivalóiról, szó esett a téli felkészítésről, de a bátrabbak kipróbálhatták azt is, milyen „részeg-szemüvegben” közlekedni, amely az ittas vezetés veszélyeire hívja fel a fiatalok figyelmét. Nemcsak a továbbtanulásra készülőket érinti, így különösen fontos témakör a fogyasztóvédelem, ebben a témában is online felület segítette a fiatalokat a tájékozódásban a szakmaválasztón.

A járási Foglalkoztatási Osztály munkatársai tájékoztató kiadványokat adtak az érdeklődőknek a foglalkoztatást elősegítő képzésekről, de pályaorientációban is segítettek a diákoknak eligazodni a továbbtanulást érintőleg.

Aki az irodai munkák iránt is érdeklődést mutatott, annak az udvarban lehetősége nyílt kipróbálni a mobilizált ügyfélszolgálaton, a Kormányablak buszban folyó munkát, de akár elveszett okmányok pótlására is nyílt lehetőség helyben.

A  kiállítás holnap is folytatódik, akkor a népegészségügyi munkatársak dohányzás-prevenciós eszközeikkel és kézhigiénés interaktív programokkal várják az érdeklődőket, a mezőgazdasági területen dolgozó kollégák pedig különleges rovar-és bogárgyűjteményen keresztül mutatják be a saját területüket érintően a szakmájuk szépségét.

(Kormánymegbízotti Kabinet)