Több száz diák látogatott el a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kormányhivatal által szervezett mezőtúri pályaválasztási kiállításra, ahol a hetedik-nyolcadik évfolyamos tanulók a legtesthezállóbb foglalkozás megtalálásában segítséget nyújtó önismereti teszteket is kitölthettek.

A tanácsadás csak az egyike volt a számos lehetőségnek, amelyekkel a kormányhivatal szervezésében megvalósult pályaválasztási kiállítás szolgált a mezőtúri és környéki középiskolába készülő diákoknak. A cégek, iskolák, intézmények közül többen is ipari, mezőgazdasági, kézműves bemutatót tartottak, emellett laboratóriumok, tervezői asztalok is felsorakoztak, szemléltetve a lehetséges továbbtanulási irányokat.

Ahhoz, hogy a diákok felelős döntést hozhassanak a jövőjüket illetően, fontos, hogy megfelelő tájékoztatást kapjanak – erősítette meg Dr. Katona Károly. A kormányhivatal főigazgatója elmondta: mára sok, korábban nem is létező program segíti őket a pályaválasztásban, amelyeket célszerű igénybe venniük. Érdemes a továbbtanulással kapcsolatos döntésre mihamarabb elkezdeni felkészülést, mert az erre szánt idő gyorsan eltelik – egészítette ki, majd hozzátette: a kiállításnak fő célja elősegíteni, hogy a fiatalok megkapják a döntéshez szükséges hátteret.

Soha korábban nem volt szükség annyi jó szakemberre, mint manapság – jelentette ki Mezőtúr polgármestere. Herczeg Zsolt szerint Mezőtúron és környékén munkaerőhiány van, így a diplomások mellett kell, hogy legyenek szaktudással rendelkezők is. A városvezető kitért a felnőttképzés fontosságára is, mint mondta, a tanulás nem ér véget az iskolák befejeztével, sokan felnőttként is visszaülnek a padba fejleszteni tudásukat.

(JNSZMKH Kormánymegbízotti Kabinet)