JÁSZ-NAGYKUN-SZOLNOK MEGYE KORMÁNYABLAKAIBAN MEGVALÓSULT A KÖZSZOLGÁLTATÁSOKHOZ VALÓ EGYENLŐ ESÉLYŰ HOZZÁFÉRÉS: AKADÁLYMENTESÍTÉS

A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kormányhivatal és a Közigazgatási és Igazságügyi Hivatal a 2013. évben nyert támogatás alapján a Társadalmi Infrastruktúra Operatív Program támogatási rendszeréhez benyújtott, ,,Jász-Nagykun-Szolnok Megye kormányablakaiban a közszolgáltatásokhoz való egyenlő esélyű hozzáférés megteremtése: akadálymentesítés,, című, TIOP-3.3.1/A-12/2-2013-0005 kódszámú projekt megvalósítására 220.400.000.-Ft támogatásban részesült.

A Kormányablakok a Kormányhivatalok integrált ügyfélszolgálati irodái, melyek a 2013.01.01-től megalakult járási hivatalok székhelyein is helyet kaptak. A Kormányablakok száma jelentősen bővült, és az ott elintézhető ügyek száma is folyamatosan növekedett. Az ügyfélszolgálatok jellemzően a településeken lévő okmányirodák bázisán jöttek létre, tehát a működő irodák, helyiségek belsőépítészeti átalakításával - válaszfalak bontása, áthelyezése-, és akadálymentesítésével kerültek kialakításra a meglévő épületekben.

A projekt keretében Jász-Nagykun-Szolnok megye 8 városában, 9 kormányablakot magába foglaló épület komplex akadálymentesítése valósult meg. A fejlesztéssel érintett települések: Jászárokszállás, Jászberény, Karcag, Kisújszállás, Kunhegyes, Kunszentmárton, Szolnok két helyszín, Tiszafüred.

A fejlesztési helyszíneken „bizalmas” tárgyaló és tágas, átlátható ügyfélterek kialakítására is sort került, sorszámhúzóval, információs terminállal, információs- és ügyfélpulttal, játszósarokkal. A kivitelezési munkálatok keretében az épületeken belüli közlekedés teljesen akadálymentessé vált, megvalósult a nyílászárók és burkolatok cseréje taktilis sávval, akadálymentes vizesblokkok kerültek kialakításra. Az épületek megközelítése is akadálymentes, megfelelő bejárati ajtók kerültek beépítésre, rámpával, korlátokkal, akadálymentes parkolóval, kültéri burkolatok cseréjével, támfal építésével. A tájékozódást infokommunikációs eszközök segítik, többek között braille írással és piktogrammal ellátott információs táblák, hangos vagy tapintható térkép, és a hallássérültek számára indukciós hangerősítő hurok rendszer, vezető és figyelmeztető sávokkal. A fejlesztés keretében a szolgáltatás ellátásához szükséges akadálymentességi kialakítású bútorok, berendezések beszerzése is megvalósult.

Az építési munkálatok 2014. január 20-án kezdődtek. A projekt befejezése: 2015. december 20.

A projekt eredményeképpen az épületek teljes körű akadálymentesítésével az ott folyó közszolgáltatás egyenlő esélyű hozzáférése biztosítottá válik, a szolgáltatások színvonala jelentősen javul. Az épületek megközelítése, és a belső terek használata a fogyatékkal élők - mozgásukban korlátozottak, vakok és gyengén látók, siketek és nagyothallók -, időskorúk, betegek, babakocsival érkezők részére is könnyen elérhető.

Projekt címe, azonosítója: „ Jász-Nagykun-Szolnok Megye kormányablakaiban a közszolgáltatásokhoz való

egyenló esélyű hozzáférés megteremtése: akadálymentesítés „

Kedvezményezettek: Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kormányhivatal

Közigazgatási és Igazságügyi Hivatal

Elnyert támogatás: 220 400 000 Ft.

Támogatási intenzitás: 100%.

Projekt kezdés-befejezés: 2013.február 1.-2015. december 20.

(Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kormányhivatal)