Cél a munkaerőpiacon történő elhelyezkedés ösztönzése, ugyanakkor a közfoglalkoztatás hasznosnak bizonyult, és hozzájárult a megye fejlődéséhez – hangzott el a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kormányhivatal idei Közfoglalkoztatási Kiállításán, amely idén is sok kiállítót és vendéget vonzott.

A rendezvény elején Dr. Hoffmann Imre közfoglalkoztatási és vízügyi helyettes államtitkár kijelentette, a kormány számos intézkedést hozott az elmúlt időszakban a piaci álláshelyek növelésére.

Leszögezte, a kormány a versenyszférában képzeli el a foglalkoztatás javítását. Úgy fogalmazott, saját településén mindenki tapasztalhatja, hogy egyre többen az elsődleges munkaerőpiacon helyezkednek el, ugyanakkor azt mondta, a közfoglalkoztatás értékeket hoz létre, amelyek magas színvonalú termékek formájában jelennek meg.

Vágópontok, húsfeldolgozók, tartósító üzemek, faipari termékek, térkövek gyártására szakosodott mintaüzemek létesültek, melyek a lakosságot is szolgálják – emelte ki.

Dr. Hoffmann Imre a 283 szociális szövetkezet fontosságáról szólva elmondta: a szövetkezetek biztosítják a helyben történő foglalkoztatást, a fenntarthatóságot, piaci viszonyokhoz való alkalmazkodást.

A munkahelyteremtések kapcsán kifejtette: az erre irányuló programokat a helyi gazdaság élénkítésével, a települések adottságihoz igazodva kell végrehajtani, amelyben alapozni lehet a közfoglalkoztatásra.

455 leszakadó településen lesz új felzárkóztató program, közülük idén 50 helyen – benne Örményes, Tiszaroff, Tiszaszőlős részvételével – indul pilot program – tájékoztatott dr. Hoffmann Imre.

„A települések felzárkóztatása nemzeti, közpolitikai, társadalmi és gazdasági érdek. Ezért elindult a Felzárkózó települések program is, ami ez érintett községek életkörülményeinek javítására irányul” – szögezte le. Az országos közfoglalkoztatási programról azt mondta, az olyan átmeneti megoldás, mely 2010 óta sikeresen működik.

Hangsúlyozta: míg 2016-ban 233 ezren álltak közfoglalkoztatásban Magyarországon, addig idén már csak 103 ezren, vagyis az ország gazdasági erősödése a foglalkoztatás javulását is eredményezte.

Dr. Hoffmann Imre kitért rá, hogy az Alacsony képzettségűek és közfoglalkoztatottak képzése nevű programban 2016 óta 83 ezren vettek részt, ebből 6 ezren Jász-Nagykun-Szolnok megyéből.

„Jó döntést hozott a kormány, hogy szűk tíz évvel ezelőtt elindította a közfoglalkoztatási programot, hiszen meghatározó szerepe van az évek óta tartó magyar gazdaságfejlődésben” – jelentette ki dr. Berkó Attila.

A megyei kormánymegbízott kiemelte, a közfoglalkoztatás kezdte el kiontani azt a munkaerőt, amelyre ma az elsődleges munkaerőpiac támaszkodni tud. Manapság számos tanfolyam segíti, hogy képzettség híján is át lehessen lépni a versenyszférába – tette hozzá.

Dr. Berkó Attila arról szólt, a közfoglalkoztatásban megjelent az értékteremtés, az identitás, a hagyományok erősítése: sok települést ma az ott közfoglalkoztatásban állók által is előállított termékek alapján azonosítanak.

A kormányhivatal vezetője azt mondta: „sok tennivaló van még hátra, de jó úton járunk”, majd köszönetet mondott a polgármestereknek, hogy teret biztosítanak a programnak.

2008-2012 között válság volt Magyarországon, amely számos vállalkozásnak problémát jelentett, és sokan elveszítették a munkájukat, ezért volt szükség a közfoglalkoztatás bevezetésére – emlékeztetett Szabó István, Szolnok alpolgármestere. Hangsúlyozta: a közmunkások rendkívül fontos szerepet töltenek be a városüzemeltetésben.

A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kormányhivatal ötödik Közfoglalkoztatási Kiállítása a reggeli óráktól termékbemutatóval, kulturális programokkal, előadásokkal várta az érdeklődőket.

Bemutatta termékeit több mint húsz önkormányzat és egyesület, a kiállítók kiváló minőségű mezőgazdasági termékekkel, kézműves munkákkal, textil-, ruha-, fa- és építőipar készítmények széles kínálatával jelentek meg.

(Kormánymegbízotti Kabinet)