A Közérdekű Nyugdíjas Szövetkezetek Országos Érdekképviseleti Szövetsége (KÖZÉSZ), valamint a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) közös rendezvénysorozatának tizenötödik, szolnoki állomásához érkezett. A nyugdíjasok és vállalkozók a fórum keretében megismerhették a nyugdíjas szövetkezetekben rejlő lehetőségeket, az alakításukhoz és működtetésükhöz szükséges szakmai és gyakorlati információkat. A városházán tartott rendezvényen dr. Kállai Mária kormánymegbízott köszöntötte a résztvevőket.

Mindig lesznek olyan nyugdíjasok, akik aktív életüket szívesen folytatnák, élet- és munkatapasztalatukat kamatoztatnák még. A nyugdíjas szövetkezetekről szóló törvény az öregségi nyugdíjjal rendelkező álláskeresők részére tesz lehetővé egy, a korábbiaknál rugalmasabb és jövedelmezőbb munkavállalási lehetőséget. Az újfajta foglalkoztatási forma iránt megyénkben is nagy az érdeklődés. A tavaly megalakult, szolnoki Bizalom Nyugdíjas Szövetkezetnek immár 181 tagja van.

Dr. Kállai Mária köszöntőjében hangsúlyozta, hogy a kormány mindent megtesz annak érdekében, hogy a Magyarországon élő, több mint kétmillió nyugdíjas érezze, hogy az erkölcsi megbecsülés mellett fontos az anyagi megbecsülésük is: novemberben egyösszegű nyugdíjkorrekciót és egyösszegű nyugdíjprémiumot, decemberben 10 ezer Ft értékű Erzsébet utalványt és idén januárban a 3%-os nyugdíjemelést kaptak. A támogatások mellett azonban sokan éreznek magukban azonban kedvet és erőt ahhoz, hogy akár egy új közösség tapasztalt tagjaként rendszeresen vagy a hét néhány napján munkát végezzenek, hiszen az előző negyven év tapasztalta ott van a kezükben, a szívükben. Ezzel újra a közösség hasznos tagjának érezhetik magukat, és nem utolsósorban plusz jövedelemhez is juthatnak.

A fórumon Turi Dénes, a Közérdekű Nyugdíjas Szövetkezek Országos Érdekképviseleti Szövetségének elnöke elmondta, hogy a fórumsorozattal egy kiváló társadalmi célhoz csatlakoztak. 117 szervezetük révén országszerte segítséget tudnak nyújtani a hatvanon túli korosztálynak, melynek életviszonyai megváltoztak, ám életkedvük töretlen, céljaik vannak, munkájukra pedig szükség van a munkaerőpiacon. A nyugdíjas szövetkezet sikeres működtetéséhez csak arra van szükség, hogy legyenek önkéntes, munkakedvvel rendelkező öregségi nyugdíjasok, illetőleg olyan vállalkozói réteg, amely befogadja a nyugdíjasokat. Várhatóan egyre többen fognak belépni a szövetkezetekbe, vagy maguk is alapítanak egyet. Fontos azonban, hogy a nyugdíjas szövetkezet is cég, vállalkozás, melynek meg kell felelnie a törvényes előírásoknak.

A törvényes előírásokról, a szabályozás jogi hátteréről dr. Réti Mária habilitált egyetemi docens és dr. Bak Klára, a Szövetkezeti Kutatóintézet Nonprofit Kft. szakértői tartottak előadást.

Dr. Lits József, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének megyei elnöke a piaci szempontokról beszélt, ezt követően Nagy Gábor, a KÖZÉSZ alapító tagja prezentációjában az eddigi tapasztalatokat foglalta össze. A fórum végén a résztvevők kérdéseire, hozzászólásaira került sor.

(JNSZMKH Kormánymegbízotti Kabinet)