A Magyar Közút Nonprofit Zrt. Jász-Nagykun-Szolnok megyében 2018-2019-ben 13,946 milliárd forintot fordíthat útfelújításra, amelyből a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program 3,175 milliárd forintot, míg Magyarország Kormánya 10,771 milliárd forint forrást biztosít. Ezeknek köszönhetően a megyében összesen 132,7 kilométer út újulhat meg. A projekt keretében ma adták át a Kuncsorbát Túrkevével összekötő utat. Az ünnepségen jelent volt dr. Berkó Attila megyei kormánymegbízott, valamint dr. Botka János és Rácz Péter járási hivatalvezető is.

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. Jász-Nagykun-Szolnok megyében 2018-2019-ben 13,946 milliárd forintot fordíthat útfelújításra, amelyből a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program 3,175 milliárd forintot, míg Magyarország Kormánya 10,771 milliárd forint forrást biztosít.

Ezeknek köszönhetően a megyében összesen 132,7 kilométer út újulhat meg. A projekt keretében ma adták át a Kuncsorbát Túrkevével összekötő utat. Az ünnepségen jelent volt dr. Botka János és Rácz Péter járási hivatalvezető is.

Szalóki Flórián, az Innovációs és Technológiai Minisztérium helyettes-államtitkára az út átadása alkalmából megállapította: a Szajol-Püspökladány közötti, Debrecenig eljutó vasúti korridor korszerűsítése mellett az Alföldnek ezen a részén a közútra is jut figyelem, hiszen az M0-ás és a 4-es utak fejlesztése révén Jász-Nagykun-Szolnok megyét is "bekötik" a gyorsforgalmi úthálózatba. Ez a környéken élőknek azonban kevés, mert ha letérnek a főútról, rögtön megtapasztalják, milyen érzés az, amikor "kátyúból kátyúba" haladnak - jegyezte meg. Emlékezetett arra, hogy 2010 óta mintegy 3000 kilométer 4 és 5 számjegyű út újult meg az országban. Szalóki Flórián szerint a mellékutak kívánatos rövid idő alatt megoldható felújítása akkor megfelelő, ha az ott közlekedők a sebesség, tengelyterhelés és minden más szempontból a tervezett teherbíró-képességnek megfelelően használják az utakat.

Vántsa Zoltán megyei közúti igazgató szólt arról is, hogy a Magyar Közút Nonprofit Zrt. Jász-Nagykun-Szolnok megyében az elmúlt évek egyik legnagyobb útfelújítási programját valósítja meg, amelynek révén több mint 125 kilométer hosszú út újul meg.

Boldog István, a térség fideszes országgyűlési képviselője többek között azt hangoztatta, hogy a falvak és kisvárosok felzárkóztatására készülő programban prioritást kell kapnia az útfelújításoknak. A Túrkevét Kuncsorbával összekötő földút mintegy négy évtizede kapott először aszfaltburkolatot, azóta állagában alig-alig történt változás.

Dr. Berkó Attila kormánymegbízott kiemelte, több szempontból is örömteli ez a fejlesztés. Elsőként azért, mert az itt közlekedők most már jó minőségű úton járhatnak, amely hozzájárul életminőségük javulásához. Másrészt pedig a fejlesztés révén a helyi gazdaság erősödésének feltételei is javultak, a vállalkozások mindennapi élete vált ezáltal könnyebbé.

(JNSZMKH Kormánymegbízotti Kabinet; MTI)