A korábbinál is kedvezőbb feltételekkel pályázhatnak helyi önkormányzatok, önkormányzati társulások, valamint ezek tulajdonában álló gazdasági társaságok munkásszállók építésére, felújítására. Varga Mihály miniszter úr a 2018. október 10-én kiadott miniszteri döntésében rendelkezett a „Munkásszállások kialakítása” központi munkaerőpiaci program ismételt indításáról, melyre országosan 5 milliárd forint áll rendelkezésre.

A program jogszabályi hátterét adó, a munkaerőpiaci mobilitást elősegítő munkásszállás építéséhez nyújtható támogatásokról szóló 23/2017. (II. 3.) Korm. rendelet alapján a központi munkaerőpiaci programot a Pénzügyminisztérium koordinálása mellett továbbra is az állami foglalkoztatási szervként eljáró fővárosi és megyei kormányhivatalok valósítják meg, ugyanakkor az eddigi programok tapasztalatai alapján a támogatás jogszabályi feltételei több ponton módosultak, kedvezőbbek lettek.

2017 májusa óta a programot immár harmadik alkalommal írták ki, a feltételek most tovább egyszerűsödtek. A kormány célja, hogy a munkaerő mobilitását ezúton is elősegítse, növelve ezzel a lakhatási lehetőségeket a munkaerőhiánnyal sújtott térségekben.

A korábbi 40 százalék helyett már csak 20 százalék önerőre van szükség a támogatást igénylőinek, a fennmaradó összeget az állam finanszírozza, illetve továbbra is 100 százalékos előleg adható. Kiszélesítette a kormány a jogosultak körét is. Míg korábban csak helyi önkormányzat és önkormányzati társulás vehetett részt a programban, addig most már az ezek 100 százalékos tulajdonában lévő gazdasági társaságok számára is.

Jelentős könnyítés, hogy a hatósági szerződés megkötését követően a korábbi három helyett négy hónap áll rendelkezésre a beruházás megkezdésére.

A Pénzügyminisztérium sajtóközleménye, a program útmutatója, valamint mellékletei elérhetők az alábbi linken:

http://www.kormany.hu/hu/nemzetgazdasagi-miniszterium/foglalkoztataspolitikaert-es-vallalati-kapcsolatokert-felelos-allamtitkarsag/hirek/otmilliard-forintot-nyujt-a-kormany-munkasszallok-epitesere-felujitasara

(kormany.hu, Kormánymegbízotti Kabinet, Foglalkoztatási Főosztály)