A tizenkilenc esztendővel ezelőtti ciánszennyezésre emlékeztek a szolnokiak a Tisza élővilágának emléknapja alkalmából tartott ünnepségen. Az emléknapon felelevenítették a folyó történetének talán legnagyobb katasztrófáját, majd a folyóba dobták a megemlékezés virágait. Az eseményen részt vett a kormányhivatal képviseletében dr. Katona Károly főigazgató és dr. Nemes Gábor főosztályvezető is.

 

A Nagybánya melletti aranybányák zagytározója átszakadva óriási mennyiségű, súlyosan mérgező nehézfém-vegyületeket tartalmazó szennyvizet engedett a Tisza folyóba.  A mérgező vegyület végighaladt a Tiszán, nyomában soha nem látott halpusztulást eredményezve - hangzott el a megemlékezésen.

A vízügyi szakemberek küzdelmét a Tiszai hajósok terén rendezett megemlékezésen Lovas Attila, a vízügyi igazgatóság vezetője elevenítette föl. Ahogy fogalmazott, a mai napig nem felejti el egyetlen vízügyes sem, ahogyan halak ezrei, tízezrei vergődtek kétségbeesetten, de nem tudtak már levegőt venni a cianidos mérgezés miatt. Soha nem látott pusztulás következett be, de a Tisza-tóban az élővilág egy része biztonságban volt. Ennek és a természet öngyógyító hatásának köszönhetően a szakemberek több tíz éves jóslatánál hamarabb, néhány éven belül helyreállt a folyó élővilága.

Molnár Iván önkormányzati képviselő beszédében a felelősségre hívta fel a figyelmet, s egyben kiemelte: a folyó csodálatos megújulása nem feledtetheti el velünk a 19 éve történteket.

Az eseményen a Tisza fölötti gyaloghídról koszorúkat, virágokat dobtak a folyóba. A kormányhivatal képviseletében dr. Katona Károly főigazgató és dr. Nemes Gábor a Szolnoki Járási Hivatal Környezetvédelmi és Természetvédelmi Főosztályának vezetője helyezte el a megemlékezés virágait.

(Kormánymegbízotti Kabinet, szolnok.hu)