Megalakult 28 szervezet bevonásával a Megyei Felzárkózási Fórum. A kezdeményezés célja, hogy feltérképezzék a problémákat, feladatokat, majd megoldásokat kínáljanak a megyében élő, hátrányos helyzetű csoportok felzárkóztatására. A megyei kormányhivatal képviseletében dr. Berkó Attila kormánymegbízott vett részt az együttműködési szándéknyilatkozat sajtónyilvános aláírásán.

A „Felzárkózás-politikai együttműködési program megvalósítása Jász-Nagykun-Szolnok megyében” elnevezésű program keretében megalakult fórum célja, hogy feltérképezzék a problémákat, feladatokat, majd megoldásokat kínáljanak a megyében élő, hátrányos helyzetű csoportok felzárkóztatására. A program teljes időtartama 3 év.

A Megyei Felzárkóztatási Fórum első, alakuló ülésén Szabó-Fazekas Ildikó, az Emmi felzárkóztatási referense elmondta, eddig országos szinten több módon, például a Roma Koordinációs Tanáccsal együttműködve indítottak felzárkóztatás-politikai programokat.

Emellett települési szinten évek óta kötelező feladat az öt évre szóló Helyi Esélyegyenlőségi Program kidolgozása, a kettő közötti szinten azonban idáig hézag volt. Ezért kezdték el 2017-ben létrehozni előbb három, idén már négy megye bevonásával, köztük Jász-Nagykun-Szolnok megye részvételével ezeket a fórumokat.

Így már megyei szinten próbálnak közösen kidolgozni egy helyben működő felzárkóztató stratégiát. A programra 57 millió forint uniós támogatást nyert a megyei önkormányzat.

A Fórum tagjai az együttműködési szándéknyilatkozat aláírásával hivatalosan is megalakították az új platformot. Tagjai között kapnak helyet települési önkormányzatok, kisebbségi önkormányzatok, az Emberi Erőforrások Minisztériumának Társadalmi Felzárkózásért Felelős Helyettes Államtitkársága, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kormányhivatal, a közoktatás és szakképzés intézményi képviseletei, a Törökszentmiklósi Református Egyházközség, a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság Jász- Nagykun-Szolnok Megyei Kirendeltsége, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Rendőr-főkapitányság, valamint civil szervezetek.

A felsorolt szervezetek képviselői azért ülnek össze, hogy megvitassák a megyében élő hátrányos helyzetű lakosság felzárkózási lehetőségeit. A Fórum tagjai különböző tematikus munkacsoportokat alakítanak, akik rendszeresen találkoznak egymással. Mind a Fórum, mind a munkacsoportok célja, hogy a program kimeneteként egy megyei szintű „Szolgáltatási Út” Térkép készüljön el, amely megalapozza a projekt végén megvalósuló Megyei Esélyteremtő Paktum létrehozását.

Az eseményen elhangzott; a program keretében a jövőben a megye különböző településein, összesen 12 alkalommal közösségi együttműködést elősegítő rendezvénysorozat indul el az érintett célcsoportokba tartozó lakosság részére.

(Kormánymegbízotti Kabinet , szoljon.hu)