Hazánkban már ötödik alkalommal, a megyeszékhelyen azonban először rendezték meg a Közlekedési Kultúra Napját. A társadalom- és szemléletformáló esemény keretében szakmai fórum, interaktív járműbemutató és kaszkadőr show várta az érdeklődőket. A programhoz a megyei kormányhivatal munkatársai is csatlakoztak.

A hagyományteremtő jelleggel megszervezett rendezvény megnyitóján Szalay Ferenc úgy fogalmazott: szükség van az olyan kiemelt prioritással rendelkező üzeneteket megfogalmazó alkalmakra, mint a mai közlekedési tematikájú programkínálat. Szolnok polgármestere hozzátette: a kezdeményezés által az érdeklődők olyan gyakorlati ismereteket szerezhetnek, amelyek adott esetben életet is menthetnek.

A résztvevő gyerekek beülhettek a magyar közúti járművekbe, megismerhették a mentőautókat belülről is, valamint kipróbálhatták a biztonsági öv szimulátort is.

A szakmai fórumon Dorogi Attila a Műszaki Engedélyezési, Fogyasztóvédelmi és Foglalkoztatási Főosztály vezetője ismertette a közlekedési hatóság feladatait. Az interaktív bemutatók helyszínén pedig munkatársai várták az érdeklődőket, akik a közúti ellenőrzéssel kapcsolatosan beszélgettek a legkisebbektől a felnőttekig.

Az érkező autósok megismerkedhettek a vezető- és pihenőidő ellenőrzéséhez kapcsolódó, új mobil informatikai eszközökkel. A kicsik meggyőződhettek arról, hogyan vizsgálják meg a kocsik műszaki alkalmasságát, hogyan lehet felmérni a gumiabroncsok állapotát, hogyan tesztelik a fékeket, illetve a világító és fényjelző berendezéseket. A szakemberek hangsúlyozták a jármű indulás előtti átnézésének fontosságát, hiszen ezek elmulasztása veszélyeket rejthet minden forgalomban lévő számára. A kollégák kiemelték: a biztonságos közlekedés ismeretét már egészen fiatal korban érdemes elsajátítani.

 

(JNSZMKH Kormánymegbízotti Kabinet)