Országszerte, és a megyénkben is sok karitatív szervezet gyűjt rendszeresen élelmiszer-adományt, és juttatja el azt a rászorulóknak. Ezt a tevékenységet a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kormányhivatal igen nagyra értékeli, sőt a Kormányhivatal maga is évek óta szervez karácsony előtt adománygyűjtést. Az élelmiszer azonban „kényes jószág”. A nemes cél és a jóakarat ellenére veszélyeket is hordoz magában. Nem véletlen, hogy az élelmiszerekre vonatkozó előírások szigorúak.
Az élelmiszer-ellenőrző hatóság Magyarországon közel 150 év óta folyamatosan végzi az élelmiszerek közfogyasztásával kapcsolatos ellenőrző feladatokat. A hatósági élelmiszer-ellenőrzést az 1893. évi 33. törvénycikk intézményesítette!

A hatóság legfontosabb feladata azóta is annak felügyelete, hogy a fogyasztókhoz csak biztonságos élelmiszer kerülhessen. Nem véletlen tehát, hogy az élelmiszerek forgalmazásának minden szakaszát ellenőrizni kell. Az, hogy az élelmiszer ellenérték nélkül, vagy ellenérték fejében kerül a fogyasztókhoz, ebből a szempontból teljesen mindegy, hiszen belátható, hogy egy élelmiszer nem attól lesz biztonságos, hogy fizetnek-e érte, vagy sem. Ezért az élelmiszerek ajándékozására, adományozására, illetve szétosztására ugyan azok a jogszabályok vonatkoznak, mint a klasszikus élelmiszer-kereskedelemre.

Az élelmiszer-biztonsági hatóságunkat gyakran keresik meg olyan karitatív szervezetek, melyek élelmiszer-adományt kívánnak gyűjteni. Munkatársaink minden esetben segítséget nyújtanak abban, hogy ezen szervezetek a jogszabályoknak megfelelően, az élelmiszerek biztonságosságát megtartva végezhessék ezt a tevékenységet.

A lejárt minőség-megőrzési idejű termékek, és különösen a lejárt fogyaszthatósági idejű élelmiszerek nem tekinthetők biztonságosnak! Ezek forgalomba hozatala a hatályos élelmiszerlánc-törvény szerint is tilos. Néha szemmel nem látható elváltozások, baktériumok és gombák szaporodása indul meg a termékben, ami az emberi egészséget súlyosan veszélyeztetheti!

Különösen veszélyeztetettek a rossz egészségi állapotban lévő emberek, így sajnos pont azok a rászorulók, akiknek az élelmiszer-adományokat szánják. Ezért nagyon fontos, hogy az élelmiszereket gyűjtő, szétosztó szervezetek tisztában legyenek az előírásokkal. Természetesen az élelmiszer-biztonságot sok egyéb tényező is befolyásolja, például a nem megfelelő tárolási körülmények még a nem „lejárt” élelmiszerek romlását is előidézhetik.

A nem biztonságos élelmiszerek okozta egészségkárosodás megelőzése céljából arra kérünk mindenkit, akit a rászorulók segítésének nemes célja vezérel, keresse meg az élelmiszer-ellenőrző hatóságot, ahol minden segítséget megkap.

 

(Élelmiszerlánc-biztonsági és Földhivatali Főosztály)