Felhívjuk a tisztelt fogyasztók figyelmét arra, hogy gyorsfagyasztott zöldségek visszahívását rendelte el a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) a Listeria monocytogenes baktérium lehetséges jelenléte miatt, mivel valószínűleg gyorsfagyasztott csemegekukorica és esetleg egyéb fagyasztott zöldség okozott járványt több európai uniós országban. 47-en megbetegedtek, 9-en pedig életüket vesztették. Magyarországon nem történt megbetegedés.

A járványügyi nyomozás megállapította, hogy a szennyeződés a Greenyard vállalat magyarországi üzemében történt.

A Listeria monocytogenes baktérium hűtve tárolás során is képes elszaporodni, viszont a hőkezelés elpusztítja. Az általuk okozott megbetegedés különösen a gyenge immunrendszerű embereket, a csecsemőket, az időseket és a terhes nőket veszélyezteti.

Fentiek miatt különösen fontos, hogy a nem fogyasztásra kész gyorsfagyasztott zöldségeket felhasználás előtt mindig alaposan hőkezeljük (főzzük) meg!

A NÉBIH által visszahívott termékekről az üzletekben tájékozódhatnak.

A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kormányhivatal élelmiszerlánc-biztonsági szakemberei folyamatosan ellenőrzik, hogy a megyében működő kereskedelmi létesítményekben lekerülnek-e a polcokról a visszahívott termékek.

(Élelmiszerlánc-biztonsági és Földhivatali Főosztály)