Az amerikai függetlenségi háborúban a legmagasabb rangot betöltő magyar katonatisztre, Kováts Mihályra emlékeztek meg Karcagon. Az ünnepségen Németh Szilárd parlamenti államtitkár hangsúlyozta: Fabriczy Kováts Mihály huszárezredes szabadságért vállalt elhivatottsága ma is példaként állhat előttünk.

A miniszterhelyettes elmondta: az amerikai függetlenségi háborúban Kováts Mihály hősiesen szolgálta a szabadság eszméjét 1779-ben bekövetkezett haláláig. Hozzátette: a lengyel Kazimierz Pulaski dandártábornok oldalán az amerikai könnyűlovasság szervezőjeként is a kunokra jellemző elszántsággal, kitartással látta el feladatát.

Németh Szilárd szólt arról, hogy hazájában hosszú időn keresztül kevesen ismerték a magyar katonatiszt nevét, miközben az Egyesült Államokban már nagy tisztelet övezte személyét. 1944-ben a floridai Jacksonville-ben egy róla elnevezett hadihajót bocsátottak vízre, majd 1955. április 15-én az ezredes halálának napját emléknappá nyilvánította a Szenátus – egészítette ki.

A miniszterhelyettes elmondta: Magyarországon a Fazekas Sándor országgyűlési képviselő által vezetett Kováts Mihály Baráti Társaság Egyesület 1991-es megalakulásával új fejezet kezdődött az ezredes emlékének, valamint az amerikai-magyar kapcsolatok ápolásában. Ennek egyik kiemelkedő eseménye az évente immár hagyományosan megrendezett karcagi Kováts Mihály Emléknap – hívta fel a figyelmet.

A rendezvényen a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kormányhivatal nevében dr. Katona Károly főigazgató és Hodos Julianna, a Karcagi Járási Hivatal vezetője koszorúzta meg az ezredesről elnevezett iskola falán lévő emlékművet.

 

(Kormánymegbízotti Kabinet, honvedelem.hu képforrás: Daróczi Erzsébet)