Az országos helyzethez hasonlóan megyénkben is jelentősen emelkedett az influenzaszerű tünetekkel orvoshoz forduló betegek száma, de még nem érte el a járványküszöböt. Az influenza elleni oltás egyéni védelmet nyújt azoknak, akiknél egy influenza fertőzés súlyos lefolyású lehet.

Az országos helyzethez hasonlóan megyénkben is jelentősen emelkedett az influenzaszerű tünetekkel orvoshoz forduló betegek száma, de még nem érte el a járványküszöböt. A betegek 29%-a 15 éven aluli, 20%-a 15-34 év közötti, 32%-a 35-59 év közötti és 19%-a 60 éven felüli volt.

 

 

Az influenza elleni oltás egyéni védelmet nyújt azoknak, akiknél egy influenza fertőzés súlyos lefolyású lehet. A védőoltás hatására kb. 2 hét alatt alakul ki az emberi szervezet védettsége, ezért a járvány kialakulása előtt még most is érdemes mielőbb beadatni a védőoltást. A háziorvosi rendelőkben a térítésmentes oltóanyag a kockázati csoportokba tartozók részére továbbra is rendelkezésre áll, gyógyszertári forgalomból az állampolgárok számára beszerezhető.

 

(JNSZMKH Népegészségügyi Főosztály)