Az országban egyedülálló módon a JNSZ Megyei Kereskedelmi és Iparkamara, valamint a Nemzeti Adó- és Vámhivatal megyei igazgatósága immár 22. alkalommal is elkészítette TOP 50 kiadványát. A kötetben ezúttal is a megye gazdaságát leginkább meghatározó cégek, vállalkozások kaptak helyet. A rendezvényen részt vett Marczinkó Zoltán a Nemzetgazdasági Minisztérium vállalati kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára. Dr. Kállai Mária kormánymegbízott is köszöntötte a megye gazdaságát reprezentáló vállalkozásokat.

A helyettes államtitkár elmondta: a kormány számára kiemelt feladat, hogy segítse a hazai vállalkozásokat a versenyképességük megtartásában, növelésében, majd arról szólt, hogy Magyarország helyzete és kilátásai igen kedvezőek, hiszen a magyar gazdaság teljesítménye 3,7 százalékkal növekedett az első félévben éves összevetésben. Ebben a fejlődésben a Jász-Nagykun-Szolnok megyei vállalkozások teljesítménye is benne van-mondta Marczinkó Zoltán.

Dr. Kállai Mária kormánymegbízott arról beszélt, hogy a gazdaság tovább erősödésének egyik feltétele a szakképzés színvonalának növelése. A területen eddig bekövetkezett változások további fejlesztése elengedhetetlen feltétele Magyarország hosszú távon is sikeres gazdasági fejlődésének. A szaktudás megbecsülése, a szakmatanulás és a szakmák változásának követése az alapja a gazdasági fejlődésnek. A sok jól képzett fiatal megsokszorozza egy ország erejét és megalapozza a jövőjét- tette hozzá a kormánymegbízott.


A 22. TOP 50 kiadvány összeállításakor ezúttal is a társasági adóbevallásokban szereplő adatokat vették alapul, ugyanakkor az olvasó átfogó képet kaphat a megye 2016 évi gazdaságáról. Dr. Sziráki András a megyei kereskedelmi és iparkamara elnöke elmondta: a megyében működő társas vállalkozások 2016-is adózás előtti eredménye 91,7 milliárd forint volt, ami 8,6%-al haladt meg az előző évit. Az elnök az idei esztendővel kapcsolatban jelezte, hogy a megye ipargazdaságának bevétele 11,9%-al nőtt. A részletes adatokat majd a jövő évi kiadványban olvashatjuk.

A 2016-os adatok összesítéséből kiderül, hogy még mindig a legerősebb régió a jászberényi járás, mögötte a szolnoki és fölzárkózott harmadiknak a karcagi járás. Jász-Nagykun-Szolnok megyében egyébként 8214 társas vállalkozás működött a tavalyi esztendőben, több, mint hatvan százalékuk nyereséges, kevés híján kilenc százalék – ahogy mondani szokás – null szaldós. A cégeknél hatvanezer ember keresi a kenyerét. Az ötven legjobb ötvennégymilliárd hatszáz millió forint adózás előtti eredményt tett le az asztalra, ez a megyei teljesítmény hatvan százaléka.

A prímet továbbra is a feldolgozóipar, a kereskedelem és mezőgazdaság viszi, de szintén jelentősnek számít a szolgáltatások árbevétele. Ennek megfelelően az élen nincs változás: továbbra is a Samsung, az Elektrolux és Jász Plasztik vezeti rangsort. Negyedik helyen továbbra is az Eagle Ottawa, ötödiken az Accel Hunland Kerékpárgyár található, a hatodikon a Tisza-Coop Nagykereskedelmi és Szolgáltató Zrt, míg a Claas Hungária egy hellyel hátrébb csúszott a hetedik helyre.

Az eseményen a hagyományoknak megfelelően átadták az Év Vállalkozása, az Év Kiváló Gyakorlati Képzőhelye díjakat, valamint a kamarai elismeréseket.

(JNSZMKH Kormánymegbízotti Kabinet)