A Széchenyi 2020 támogatásával folytatódik a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kormányhivatal középületeinek energetikai fejlesztése a KEHOP-5.2.2.-16 kódszámú pályázati konstrukció keretében. A beruházásra 1,2 milliárd forintot fordít a kormányhivatal 5 település 10 helyszínén. A projekt nyitó rendezvényén beszédet mondott Dr. Kállai Mária kormánymegbízott, majd a fejlesztés részleteiről Csikós Sándor, a Pénzügyi és Gazdálkodási Főosztály főosztályvezető-helyettese tájékoztatta a jelenlévőket.

A kormányhivatal 2015-ben elvégzett energiahatékonysági fejlesztései hozzájárultak a jelentősebb közhasználatú épületek energiatakarékosságához, az energiafelhasználás racionalizálásához, a megújuló energiafelhasználás fokozásához, amely nagymértékben csökkentette a kormányhivatal energiaköltségét.

A kormányhivatal ezt a munkát folytatja a KEHOP-5.2.2.-16 kódszámú projektjével, a középületek energetikai fejlesztésével. A beruházás a környezetbarát megújuló energiaforrást hasznosító rendszerek elterjedését segíti elő, amellyel a környezettudatos épületüzemeltetés kialakítható és az üzemeltetési költségek jelentősen csökkenthetők.

A projekt közvetlenül 5 települést érint. Szolnok négy ingatlannal (Ady Endre út 9., Ady Endre út 35., Dózsa György 15/A., Ostor utca 1.,) Jászberény két ingatlannal (Szabadság tér 16., Ady Endre 34.,) Törökszentmiklós két ingatlannal (Petőfi Sándor út 69., Kossuth Lajos út 135/A.), Tiszafüred a Fő utca 14/A., valamint Kunszentmárton a Kerületiház u. 6. szám alatti egy-egy ingatlannal érdekelt.

Az eseményen elhangzott; a projekt célja az épületek hőtechnikai adottságainak javítása, a fűtési és használati melegvíz-rendszer korszerűsítése, a világítási rendszerek energiatakarékos átalakítása, és a fosszilis energiahordozók felhasználásának csökkentése.

Dr. Kállai Mária köszöntőjében hangsúlyozta; a területi közigazgatás átalakítása során célként fogalmazódott meg a kormányhivatalok takarékos és hatékony működésének megteremtése.

Magyarországon az energiafelhasználás mintegy 40%-a épületekben történik, és az is látható, hogy a többségük régi építésű, korszerűtlen. Hasonló a kép kormányhivatalunk esetében is. Azonban ha ezeket jól szigeteljük, és megújuló energiaforrásokat használunk, akkor jelentős költségcsökkentés érhető el és még gyermekeink, unokáink nemzedékeinek energiabiztonságát is megteremtjük.

A mostani projektben szereplő középületeink esetében ösztönözzük az energiahatékonysági fejlesztések megvalósítását, elősegítve a decentralizált, környezetbarát megújuló energiaforrást hasznosító rendszerek elterjedését.

A fejlesztés révén javulnak az épületek hőtechnikai adottságai, korszerűbbek lesznek a fűtési és használati melegvíz-rendszerek, a világítási rendszerek energiatakarékossá vállnak és csökken a fosszilis energiahordozók felhasználása - emelte ki köszöntőjében a projekt jelentőségét a kormánymegbízott.

Ezt követően Csikós Sándor főosztályvezető-helyettes ismertette a beruházás részleteit.

Szolnokon négy hivatali épületben történik fejlesztés. Ez érinti az Ostor utcában a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kormányhivatal Élelmiszerlánc-biztonsági és Földhivatali Főosztály Földhivatali Osztályát, a Dózsa György utcában a Szolnoki Járási Hivatal Agrárügyi Főosztály, Vetőmag- és Szaporítóanyagfelügyeleti Osztályát, az Ady Endre út 35. szám alatt lévő Hatósági Főosztály Igazságügyi Osztályát, illetve Szociális és Gyámügyi Osztályát, valamint az Ady Endre út 9. szám alatti épületegyüttest, amely főiskola épületeként működött, jelenleg üresen áll. Az adott helyszíneken épületgépészeti, illetve épületvillamossági felújítás történik, megvalósul a teljes homlokzati, padlásfödém hőszigetelése, a nyílászárók cseréje és a napelemek beépítése.

Jászberényben a Járási Földhivatali Osztály, valamint az Élelmiszerlánc-Biztonsági és Állategészségügyi Osztály (Ady Endre út 34.) és a Jászberényi Járási Hivatal főépülete /Hatósági Osztály, Kormányablak Osztály és Gyámügyi Osztály/ (Szabadság tér 16.) kerül felújításra.

Törökszentmiklóson szintén két helyszínen történik energetikai fejlesztés. A Kormányhivatal központi

épületében (Kossuth Lajos u. 135/a.) a Földhivatali Osztály, a Kormányablak Osztály, a Hatósági és

Gyámügyi Osztály, valamint az Építésügyi Osztály, illetve a Törökszentmiklósi Járási Hivatal Foglalkoztatási Osztálya (Petőfi Sándor u. 69.) érintett a felújításban.

Megújul Tiszafüreden a Járási hivatal Foglalkoztatási Osztálya (Fő utca 14.), Kunszentmártonban pedig a Földhivatali Osztály épülete (Kerületiház utca 6.).

 

(Kormánymegbízotti Kabinet)