A doni áttörésre, a II. világháború magyarok számára legtöbb halálos áldozatot követelő csatájára emlékeztek Szolnokon a Tiszai hajósok terén. A hetvennégy évvel ezelőtti katasztrófában több mint százezer magyar katona veszett oda, ez történelmünk legnagyobb veszteségekkel járó ütközete volt. Az ünnepségen Urbán Ildikó igazgató és dr. Bozó Andrea járási hivatalvezető vett részt.

 

 

A keleti fronton a rosszul felszerelt magyar csapatok nem tudták feltartóztatni a túlerőben lévő szovjeteket, akik 1943. január 12-én megtörték a magyar arcvonalat, és pár hét alatt felmorzsolták seregeinket. 100-120 ezer embert veszítettünk ebben az ütközetben. A Don mellől csupán 60 ezer magyar katona ért haza a 200 ezer főt számláló 2. magyar hadseregből. Az idegen földben nyugvó hősök után özvegyek és árvák maradtak, de a hatalom évtizedekig hallgatást parancsolt, tiltott volt emlékezni.

A doni áttörést felidéző beszédet követően helyezte el koszorúját az emlékműnél a város, a kormányhivatal, a megye, a honvédség vezetői, valamint a pártok és civil szervezetek képviselői.

 

(szolnok.hu)