A megyei polgárőrök 2019-ben elvégezték munkájukat, önként vállalt feladataikat megvalósították – jelentette ki a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Polgárőr Szövetség elnöke a szövetség szombati, évértékelő közgyűlésén.

 

Szabó Zoltán elmondta: a megyei polgárőrök az országos polgárőrszövetség munkájában is aktívan részt vettek, alapfeladataikat a járványhelyzet ellenére is folytatták.

Sikerült fokozni a közterületi jelenlétet, segíteni a külterületeken élők biztonságát, emellett a határmenti polgárőr egyesületekre nehezedő nyomást is enyhítettük – fejtette ki. Hozzátette: a jó polgárőri munkához képzett polgárőrök kellenek, ezért 2021-ben pótolják azokat a képzéseket, amelyeket a vírus miatt nem lehetett megtartani.

Szabó Zoltán szólt arról: idén szeptembertől egyedülálló karitatív tevékenységet is végez a megyei egyesületi szövetség: ételkihordást, gyógyszerkiváltást, maszkosztást, bevásárlást is végez. – A járványhelyzet nem szűnt meg. Az Országos Polgárőr Szövetségtől (OPSZ), a rendőrségtől, és a kormánytól érkező, járványügyi kéréseket továbbra is teljesíteni kell – mondta.

Jelesre vizsgáztak a polgárőrök a koronavírus-járvány elleni védekezésben – közölte dr. Túrós András, az OPSZ elnöke. Kiemelte: a szövetség egyetlen tagja sem kapta el a vírust, az önkénteseknek biztosítottak megfelelő védőfelszerelést, és polgárőr szociális hálót hoztak létre. – Az elmúlt tíz év a magyarországi polgárőrség aranykora volt. A szövetség szervezett és egységes lett napjainkra, a kormány pedig stratégiai partnerként tekint a polgárőrségre – fogalmazott az dr. Túrós András.

Nagy terhet vesz le az állam válláról a polgárőrök munkája – jelentette ki a megyei kormánymegbízott. Dr. Berkó Attila hangsúlyozta: fontos, hogy növeljük a polgárőrök támogatottságát a társadalomban, a központi támogatáson túl mindent meg kell tenni a polgárőrök helyi, megyei támogatásáért. – Továbbra is ébernek kell lenniük, sok feladat vár még rájuk. A megyei kormányhivatal segíteni fogja, hogy minél többen álljanak a polgárőrség mögé – közölte a kormánymegbízott.

Dr. Rádi Norbert Jász-Nagykun-Szolnok megyei rendőr-főkapitány megköszönte az együttműködést a rendőrség és a polgárőrség között. A rendőrfőnök megerősítette: a bűncselekmények megakadályozásában számít a polgárőrök segítségére.

Egymásra épülve, egymást kiegészítve kell működnie a városi rendőrségnek és a polgárőrségnek – hangoztatta Szalay Ferenc szolnoki polgármester. Mint mondta: minél több fiatalnak kellene részt vennie a polgárőrség munkájában.

A közgyűlésen bejelentették, hogy a megyei szövetség dr. Túrós Andrást jelöli elnöknek az OPSZ következő tisztújításán, valamint a kiemelkedően teljesítő polgárőrök munkáját is díjazták.

 

(JNSZMKH Kormánymegbízotti Kabinet)