Szakmai együttműködési megállapodást kötött a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kormányhivatal a JNSZM Rendőr-főkapitányság és a JNSZM Büntetés-végrehajtási Intézet. Az intézmények nevében dr. Kállai Mária kormánymegbízott, dr. Urbán Zoltán r. dandártábornok, főkapitány valamint Horváth Ákos bv. alezredes, intézetparancsnok írta alá a megállapodást. A sajtónyilvános eseményen dr. Beke Gabriella, a népegészségügyi főosztály vezetője is részt vett. A partnerek közös munkája során a primer prevencióra, a testi-lelki egészség megőrzésére, a betegségek korai felismerésre került a hangsúly.

 

Egészségünket számos környezeti tényező határozza meg, így a munkahelyek szerepe is döntő fontosságú. Az elmúlt években a megyei büntetés-végrehajtási intézet és a megyei rendőr-főkapitányság egészségfejlesztési munkáját szakmailag már segítette a népegészségügyi főosztály. Ennek eredményeként ma már mindkét szervezetnél 2021-ig egészségterv, egészségfejlesztési program működik. A rendőrkapitányság és a büntetés-végrehajtási intézet felismerve az új kihívásokat, javítani szeretne állományuk, illetve a büntetés-végrehajtás esetében a fogvatartottak egészségi állapotán is. Ennek érdekében döntöttek úgy, hogy e hatékony együttműködést írásos formában is, megállapodással is meg szeretnék erősíteni.

Mint azt Dr. Kállai Mária köszöntőjében hangsúlyozta, a kormányhivatal népegészségügyi főosztálya különböző, az egészséges életmódot elősegítő primer prevenciós programok kidolgozásával, előadással, valamint életmód-tanácsadással is segíti a rendőrség és a büntetés-végrehajtás ez irányú tevékenységét.

„Az együttműködéssel az a célunk, hogy a Rendőrség és a Büntetés-végrehajtási Intézet munkavállalóinak körében, a megfelelő fizikális állapot, mentális és lelki kiegyensúlyozottság eredményeként már rövidtávon elkerülhető legyen a tartós munkahelyi stressz, csökkenjen az állományban a dolgozók körében a megbetegedések és a táppénzes napok száma” - tette hozzá a kormánymegbízott.

Az együttműködési megállapodás keretében a népegészégügyi főosztály szakmailag segíti a BV és az MRFK munkáját, közösen szerveznek egészségfejlesztési programokat, melynek az anyagi feltételeit a BV illetve az MRFK biztosítja, a szükséges eszközöket és szakembereket a népegészségügyi főosztály. Partnerségi munkacsoport alkotva rendszerbe foglalják az egészségnevelési tevékenységeket, és együttműködnek a prevenciós programok szervezésében és a szűrésekre történő mozgósításban.

(JNSZMKH Kormánymegbízotti Kabinet)