Egy éve alakult meg a szolnoki MH 2. vitéz Bertalan Árpád Különleges Rendeltetésű Dandár. Az évforduló alkalmából megrendezett dandársorakozón ünnepélyes keretek között lecserélték az eddig használt zöld barettsapkájukat homokszínűre, illetve felavatták vitéz Bertalan Árpád mellszobrát és leleplezték a megújult ejtőernyős emlékfalat. Az ünnepségen részt vett és a megemlékezés koszorúját helyezte el a kormányhivatal képviseletében dr. Berkó Attila kormánymegbízott.

A dandár alakulótéren felsorakozott katonáit Sándor Zsolt köszöntötte. A dandártábornok, az MH Összhaderőnemi Parancsnokság szárazföldi haderőnem főnöke, parancsnokhelyettes elmondta: a különleges műveleti zászlóaljból és a könnyű vegyes zászlóaljból létrejött ezred jogutódjaként alakult meg egy évvel ezelőtt az MH 2. vitéz Bertalan Árpád Különleges Rendeltetésű Dandár.

A dandártábornok köszöntőjében hangsúlyozta: a mai napon nemcsak vitéz Bertalan Árpád előtt tisztelegnek, hanem kicserélik a zöld barettsapkát egy új szimbólumra. „Az új barettsapka jelentse a bajtársiasságot, az áldozatvállalást, az állandó készenlétet a feladat-végrehajtásra és azt, hogy bármikor számíthatunk az Önök munkájára”.

A beszédeket követően felavatták vitéz Bertalan Árpád mellszobrát és leleplezték a megújult ejtőernyős emlékfalat. A szobor előtt Kiss Dávid hagyományőrző őrvezető ismertette az alakulat névadójának életútját, majd Majoros István szobrász beszélt az alkotásáról. Elhangzott: a szoborállítás alapötlete Shihan Furkó Kálmán nyugállományú ezredestől származik. Dr. Boldizsár Gábor ezredes, a Magyar Ejtőernyősök Bajtársi Szövetségének elnöke pedig a magyar ejtőernyőzés történetéről szólt.

A szobor leleplezését követően Takács Tamás alezredes, a HM Katolikus Tábori Püspökség kiemelt vezető tábori lelkésze áldotta meg az emlékműveket.

A leleplezést követően az emlékfal előtt koszorúkat helyeztek el. A Honvédelmi Minisztérium nevében Sándor Zsolt dandártábornok és Kriston István főtörzszászlós, a Magyar Honvédség vezénylőzászlósa hajtott fejet. A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kormányhivatal nevében dr. Berkó Attila kormánymegbízott, Szolnok város képviseletében pedig Szalay Ferenc polgármester helyezte el a megemlékezés koszorúját.

(Kormánymegbízotti Kabinet, honvedelem.hu)