Ezzel a mottóval tartotta meg Szociális Munka Napi ünnepségét a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kirendeltsége a megyeháza dísztermében. Az eseményen Nyitrai Imre, a Szociális Ügyekért és Társadalmi Felzárkózásért Felelős Államtitkárság szociálpolitikáért felelős helyettes államtitkára, Dr. Kállai Mária kormánymegbízott és Kovács Sándor, a megyei közgyűlés elnöke köszöntötte a résztvevőket.

A szociális munka a szó legnemesebb értelmében szolgálat, a segítőkre bízottak köre pedig elég nagy: a rokonok törődését nélkülöző idősek, a hátrányos helyzetű családok, a bántalmazottak, a nélkülözők, a mentális zavarokkal vagy szenvedélybetegséggel küzdő emberek csoportja, akiknek gyakran a hajléktalanság állapotával is szembe kell nézniük. Talán pont ezért, az emberek kis része választja hivatásul, és csak gyakorlása során dől el, hogy ki is alkalmas rá.

Mint azt Nyitrai Imre helyettes államtitkár hangsúlyozta, a szociális ágazatban dolgozók esetében, más ágazatokhoz képest, erősebben van jelen az altruizmus, mely viselkedésforma nélkül ez az ágazat nem működne. Fontos azonban az is, hogy ne csak szimbolikus megbecsülésben legyen része az itt dolgozóknak, hanem anyagi elismerésben is. A bérfejlesztés még 2011-ben elkezdődött, mára 60%-kal emelkedett az ágazatban dolgozók bruttó jövedelme, a kormány pedig jövőre további növekedést ígér. A bérrendezést követően remélhetően csökken az ágazatra jellemző magas fluktuáció, ennek érdekében 2018. január 1-től az ágazatban dolgozó egészségügyi végzettségűek és egészségügyi munkakörben dolgozó 3300 ember számára további bérkiegészítést biztosítanak, így bérük minden fokozatban eléri az egészségügyi bértábla szintjét. A bérfejlesztés ezzel nem fejeződhet be, de e lépesek arra jók, hogy a társágazatok béreihez képest megállítsák a szociális szakma béreinek leszakadását. A helyettes államtitkár arra is emlékeztetett, hogy a következő három-négy évben 400 milliárd forint fordítható a szociális és gyermekvédelmi szakmában fejlesztésekre.

Szeretni egymást kötelességünk, de ennek a szeretetnek a terheit nem mindenki képes magára venni és elhordani – foglalta össze a szociális szakmák jelentőségét Dr. Kállai Mária. A szociális ágazat dolgozói közvetlenül találkoznak a szegénység, a munkanélküliség, a kirekesztettség és a veszélyeztetettség problémáival, s elkötelezetten küzdenek ellenük, s e segítségnyújtásban egyaránt közreműködnek önkormányzatok, civil szervezetek, egyházak, vállalkozók. Elhívás vagy elhivatottság nélkül azonban a segítői hivatást nem lehet, nem érdemes gyakorolni, s mindeközben nagyon fontos, hogy a szolgálattevők megőrizzék lelki egészségüket. A kormány idén egymilliárd forinttal támogatja a szociális ágazatban dolgozók lelki egészségének megőrzését - tette hozzá a kormánymegbízott.

Kovács Sándor köszöntőjében hangsúlyozta, hogy a korábbi elosztással szemben, a kormány nem a maradék elve alapján juttat pénzt az ágazatnak. Az anyagi források mellett azonban a szeretetre is szükség van e munka végzéséhez. Fontos az is, hogy a segítők, e rendkívüli teherbírású, lelkileg erős emberek, vissza is kapjanak belőle, legalább annyit, hogy örömmel végezzék munkájukat az év minden napján.

Az ünnepség végén Benedek István Zsolt főigazgató-helyettes és Sőregi Katalin kirendeltségvezető elismerő okleveleket adott át a szakma kiválóságainak.

 

(JNSZMKH Kormánymegbízotti Kabinet)