A legszebb őshonos, hidegvérű paripákat mérettek meg a Magyar Hidegvérű Lótenyésztő Országos Egyesület által szervezett keddi országos ménvizsgán, Tiszaföldváron.

 

A magyar hidegvérű ménvizsgán tizenkilenc tulajdonos ugyanennyi ménjelöltje indult. A lovak küllemi vizsgálaton, fogatos vizsgán és indítási próbán is részt vettek.

Folyamatosan emelkedett az őshonos lófajták állománya az utóbbi öt évben az Agrárminisztérium és a tenyésztők szoros együttműködésének, valamint az őshonos támogatásoknak köszönhetően – közölte az eseményen az Agrárminisztérium parlamenti államtitkára. Farkas Sándor elmondta: a törzskönyvezett összes lóféle közel 77 százaléka őshonos lófajta, és évről évre nő a hidegvérű kancák száma – közölte. A magyar hidegvérű kiváló fogatos ló, megbízhatóan dolgozik, betanítása valamennyi fajta közül az egyik leghálásabb feladat - jegyezte meg.

Dallos Gyula, az Agrárminisztérium miniszteri biztosa arról beszélt, hogy a kormány az Agrárminisztérium által a vidékkel szimbiózisban él, stratégiailag fontos a vidék, az agrárium tevékenysége. A hidegvérű lónak a huszonegyedik században is van jelene és lesz jövője – hangsúlyozta.

Az eseményen Farkas Sándor átadta a Nagy István agrárminiszter által első alkalommal odaítélt "Kiváló ménes" kitüntető címet Nagy Ferencnek, a Homokréti Ménes tulajdonosának.

 

(MTI, Kormánymegbízotti Kabinet)