A foglalkoztatás erősítése érdekében összefogásra van szükség a megyében és a Jászságban egyaránt – mondta dr. Berkó Attila az Ifjúsági Garancia Rendszer keretében a térségbeli munkáltatóknak szervezett jászberényi fórumon. A kormánymegbízott hozzátette: biztatóak a foglalkoztatás terén elért eredmények, de még nem értünk a feladatunk végére, hiszen egy hosszú folyamat indult el, amelyet a kemény munkának végig kell kísérnie.

Sokoldalú együttműködés szükséges a munkaadók, munkakeresők és a közvetítők részéről annak érdekében, hogy növeljük a versenyképességet – közölte dr. Berkó Attila, majd az Ifjúsági Garancia Rendszer kapcsán kifejtette: fontos a fiatalok elhelyezkedésének támogatása, valamint, hogy élhető jövőképet kínáljunk számukra.

A kormánymegbízott szólt arról, hogy a Pénzügyminisztérium és az Országos Foglalkoztatási Alap Nonprofit Kft. (OFA) több megyében is bizonyította, hogy hatékonyan működik a program, amely a Jászság eredményességének fenntartásához is hozzájárul.

Dr. Karakó László, az OFA igazgatója és miniszteri biztos kijelentette: a szervezet munkájának lényege, hogy a foglalkoztatási osztályok tevékenységét közelebb hozza a munkaadókhoz.

A Pénzügyminisztérium kérése alapján az OFA feladata, hogy támogassa az elsődleges munkaerőpiac erősítését – közölte dr. Karakó László. A reformhoz tartozik a munkaadók kiemelt ügyfélként kezelése, a navigátor rendszer kiépítése, a foglalkoztatási osztályok és a felnőttképzés átalakítása, de épít a járási hivatalok javaslataira is – sorolta a miniszteri biztos. Az eddigi megyékben elért számok alátámasztják az új módszerek hatékonyságát – egészítette ki. Dr. Karakó László szerint akár törvénymódosításokkal is segítenék a programot, amelyet 2020. március 31-ig országosan is szeretnének kiterjeszteni.

Az eseményen a jászberényi foglalkoztatási osztály ismertette a Jászság munkaerőpiaci helyzetét, az osztály ezzel kapcsolatos tevékenységét, és az Ifjúsági Garancia Rendszer elemeit.

(JNSZMKH Kormánymegbízotti Kabinet)