A Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Területi Szervezete az idén már 11. alkalommal hívta ünnepségre tagjait. A program keretében köszöntötték a pályán negyven éve dolgozókat, majd tudományos előadások hangzottak el. Az eseményen Dr. Kállai Mária megyei kormánymegbízott, Kovács Sándor a megyei közgyűlés elnöke és dr. Bene Ildikó országgyűlési képviselő is részt vett.

Az ünnepségen Dr. Kállai Mária szólt arról, hogy az országban az elmúlt hét évben 77 kórházat újítottak fel, 23 rendelőintézet épült, illetve 54-et renováltak, és 30 új mentőállomással gazdagodott az ország, miközben 97-et felújítottak. Eközben 516 új mentőautót szereztek be, és 200 járművet még szolgálatba állítanak. A fővároson kívül vidéken mintegy 500 milliárd forint értékű fejlesztés valósult meg az egészségügyben, a következő 8-10 évben pedig több mint 700 milliárd forintból újul meg a főváros egészségügyi ellátása.

Ezek a projektek az európai színvonalat, a 21. századot hivatottak képviselni. Bizonyítják, hogy a kormány szándéka az, hogy egészségügyi ellátásokat a betegek által könnyebben elérhető és egyben hatékonyabb forrásfelhasználást lehetővé tevő járóbeteg-szakellátás irányába terelje, s erre az ellátást végző szolgáltatókat is ösztönözze.

Az infrastruktúra fejlesztése mellett hozzákezdtek az ágazatban dolgozók bérfejlesztéséhez is, aminek eredményeként az összes szektor közül az oktatás után az egészségügyben nőttek a legnagyobb mértékben a bérek. A kormányzat igyekezett anyagilag is megbecsülni ezt a munkát, és eddig példátlan mértékben, négy lépcsőben 53 százalékkal emelkedtek a szakdolgozói bérek.

A kormánymegbízott elmondta, hogy a fejlesztések mellett az egészügy másik nagy feladata az emberek egészségi állapotának javítása. A széleskörű felvilágosítás mellett az országos szűrőprogramok is segítik ezt a célt. Az emlő- és a méhnyakrák-szűrés mellett hamarosan elindul a harmadik országos program, a vastagbélrák szűrés is. Azonban ezek sikere nagymértékben függ a szűrést igénybe vevők számától is, amelyen az eddigi tapasztaltok alapján van még javítani- tette hozzá a kormánymegbízott.

Az ünnepségen ezt követően a 40 éve a pályán lévő szakdolgozókat köszöntötték, majd szakmai előadások hangzottak el.

(JNSZMKH Kormánymegbízotti Kabinet)