Javában tart a szünidő és tombol a strandszezon. A természetes vízparti strandolástól az élményfürdőkön át, az aquaparkokig válogathatunk megyénkben is a vízi élmények széles palettájáról.

A strandokra, aquaparkokba telepített vízicsúszdák, csúszdarendszerek üzemeltetőinek fokozott figyelmet kell fordítania az élményeszközök szerkezeti kialakítása, stabilitása, üzemeltetésére.

A korábbi évek ellenőrzési tapasztalatai, valamint a túlnyomóan kisgyermekek alkotta felhasználói kör indokolja, hogy idén is fokozott ellenőrzés alá kerüljenek a strandokon található vízi élmény eszközök.


A fogyasztóvédelem munkatársai augusztus végéig ellenőrzik az aquaparkokban, fürdőkben lévő vízi csúszdák, vizes berendezések üzemeltetési feltételeihez szükséges tanúsítványokat, azok tartalmi megfelelőségét, a berendezések érvényességét illetve ahol szükséges a csúszdák biztonságos használatához kapcsolódó oktatás meglétét is.

Közel egy hónap alatt - június 1. és június 30. között - megyénkben összesen 7 helyszínen 26 eszközt ellenőriztek le a felügyelők. Megállapításra került, hogy a megyénkben üzemeltetett vízi játékokra különös figyelmet fordítanak az üzemeltetők. Hiányosságot, elmaradást egy esetben sem találtak a hatóság munkatársai. A különféle vízi csúszdák, vízi berendezések használatánál kiemelten fontos a szülők felelőssége is a gyermekek biztonságának szempontjából. Kis gyermekeknek csak megfelelő felügyelet mellett tanácsos a vízi csúszdákat, vízi élmény eszközöket használni.


Az aquparkokban, strandokon fürdőkben számos játszótér, játszótéri eszköz is szolgálja a gyermekek szórakozását. Ezek biztonságos meglétére is nagy hangsúlyt kell fektetni. A fogyasztóvédelmi hatóság munkatársai ebben az évben is a megye számos településén ellenőrzi a közterületi és intézményi játszótereket, hogy a gyermekeket a strandokon korszerűen kialakított, biztonságos játszótéri eszközökön játszhassanak.

(Fogyasztóvédelmi Osztály, Kormánymegbízotti Kabinet)