Visszaköltözhetett a hat házi gyermekorvosi szolgálat és a hét védőnői szolgálat a megszokott, Móra Ferenc úti helyére. A megújult rendelőkben megkezdődött a rendelés és a tanácsadás. A NGM Regionális Fejlesztési Operatív Programok Irányító Hatósága a TOP-6.6.1-15-SLI-2016-0001 pályázat megvalósításhoz 210.000.000 Ft összegű vissza nem térítendő támogatást nyújtott, 100 %-os mértékű támogatási intenzitás mellett. Dr. Kállai Mária kormánymegbízott, dr. Bene Ildikó országgyűlési képviselő és Szabó István alpolgármester köszöntötte a résztvevőket az ünnepélyes átadón.

 

Dr. Bene Ildikó országgyűlési képviselő arról beszélt köszöntőjében, hogy az elmúlt években számos eredmény született az egészségügyi ágazatban, számos kórház és rendelő újult meg vidéken, és újul meg a fővárosban is, hiszen fontos, hogy az egészségügyben dolgozók korszerű és méltó kürülmények között, megfelelő infrastruktúra mellett dolgozhassanak.

Dr. Kállai Mária kormánymegbízott köszöntőjében az egészségügyi fejlesztésekről beszélt. A kormány számára kiemelten fontos volt a betegellátás színvonalának emelése, az egészségügyi ágazatban dolgozók élet- és munkakörülményeinek javítása, valamint az egészségügyi ellátórendszer fejlesztése. Prioritást élvezett az alapellátás megerősítése, illetve a pálya vonzóbbá tétele az alapellátás szereplői számára.

Szabó István alpolgármester a munkafolyamatokat foglalta össze. A szerződések hosszú és gondos előkészítése után, a munkálatok tavaly áprilisban kezdődtek meg, s a kivitelezők határidőre fejezték be a munkát. Az önkormányzat már tavaly december 20-án már jogerős használatbavételi engedéllyel rendelkezett. Az elmúlt hat hétben már csak a visszaköltözéssel és berendezkedéssel kellett foglalkozni. A rendelők berendezéséhez Szolnok Megyei Jogú Város Önkormányzata 1,2 millió Ft támogatást biztosított.

A felújítás idejére a rendelő épületében működő hat házi gyermekorvosi szolgálatot és a hét védőnői szolgálatot átmenetileg más, szolnoki rendelőkbe helyezték át.

„Köszönjük a szülők megértését, akik hozzánk hasonlóan egy folyamat részeként tekintettek az újjáépítésre, türelmesen kivárták ennek az eredményét. Mondhatom, szinte szárnyakat kaptunk ebben a megújult, megszépült környezetben” - tette hozzá dr. Orosz Ágnes csecsemő- és gyermekgyógyász.

A köszöntőket követően az újjáépített rendelőt Dr. Kállai Mária kormánymegbízott, dr. Bene Ildikó országgyűlési képviselő, Szabó István alpolgármester és dr. Orosz Ágnes gyermekgyógyász szakorvos adta át.

A projekt keretében az épület teljes körű átalakítása, akadálymentesítése történt meg annak érdekében, hogy a jogszabályi előírásoknak is megfelelő, minden igényt kielégítő, korszerű, akadálymentes, energiatakarékos rendelőkben/tanácsadókban fogadhassák az orvosok és védőnők a betegeket, gondozottakat. A projekt részeként javult a rendelők felszereltsége is, új várótermi bútorokat, pólyázókat, valamint a nőgyógyászati vizsgálatokhoz szükséges eszközöket, 2 db nőgyógyászati vizsgáló asztalt kapott az intézmény.

Az épület földszintjén található a 6 önálló orvosi rendelő és a külön bejárattal elkülönített fertőző beteg vizsgáló részleg. Az emeleten a hét védőnői szolgálat 3 irodája és két tanácsadó továbbá egy multifunkciós helyisége kapott helyet. Az egészségügyi szolgáltatók hétfőtől, megújult rendelőikben várják kis pácienseiket.

(JNSZMKH Kormánymegbízotti Kabinet)